14:36 07 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 310
  Pratite nas

  Narodni muzej u Beogradu obeležava Dan državnosti Republike Srbije, izložbom „Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala“, koja predstavlja opus umetnika čije skulpture čine upečatljiv vizuelni deo identiteta srpske i jugoslovenske umetnosti 20. veka.

  Ukazujući na trajnu vrednost bogatog i raznovrsnog umetničkog opusa Sretena Stojanovića, u Velikoj galeriji centralne zgrade Narodnog muzeja, izložen  je izbor umetnikovih likovnih ostvarenja iz kolekcije Narodnog muzeja, upotpunjen radovima iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Narodnog muzeja Čačak, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Umetničke zbirke SANU, ULUS-a, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i radovima iz privatnih kolekcija, navedeno je u saopštenju Narodnog muzeja.

  Portreti savremenika i istorijskih ličnosti

  Svojim radom usmeren pre svega ka ličnom i trajnom, Stojanović je i sam govorio kako je upravo čovek i sam život ono što ga uzbuđuje, pokreće i menja. Verovao je da se prilikom umetnikovog vraćanja prirodi i on sam, svakim pojedinačnim delom, obnavlja poput prirode -  nikad se ne ponavljajući.

  Sreten Stojanović, skulptura Filip Višnjić, 1955. Narodni muzej Čačak
  Narodni muzej Čačak
  Sreten Stojanović, skulptura "Filip Višnjić", 1955. Narodni muzej Čačak

  Sreten Stojanović je upamćen kao autor prostudiranih portreta svojih savremenika, istorijskih ličnosti i onih najbližih, članova porodice.

  Stojanovićeve skulpture se odlikuju kako prepoznatljivim i autentičnim obležjima vrlina ovekovečenih ličnosti, tako i izrazitim poštovanjem, isticanjem i uvažavanjem materijala u kojima skulptura nastaje.

  Vaspitan u duhu borbe za slobodu

  Sublimirajući u svom radu izvorni talenat, sa znanjem i iskustvom stečenim obrazovanjem u Beču i Parizu, Sreten Stojanović je, težeći ka umetničkoj istini, tokom više decenija oblikovao i menjao svoja izražajna sredstva. Stvarao je svojim doživljajem i uzbuđenjem oblikovane skulpture, koje na čudesan način dublje, šire i dalje žive i komuniciraju kroz vreme.

  Sreten Stojanović, portret Branislav Nušić, 1925. Udruženje likovnih umetnika Srbije
  Udruženje likovnih umetnika Srbije
  Sreten Stojanović, portret "Branislav Nušić", 1925. Udruženje likovnih umetnika Srbije

  Vaspitan i odgojen u duhu borbe za slobodu, Sreten Stojanović je bio umetnik koji je čitavog života intenzivno učestvovao u relevantnim društvenim i političkim zbivanjima, produktivno stvarajući dela u kojima neguje epsku tradiciju unoseći nezaobilaznu intimnu notu. 

  Tagovi:
  izložba, skulpture, Narodni muzej
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga