15:05 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 151
  Pratite nas

  Književnik Igor Marojević dobitnik je 33. Književne nagrade „Meša Selimović“ za roman „Ostaci sveta“, saopštio je osnivač nagrade Večernje novosti.

  O najboljem delu iz pera domaćeg autora, objavljenom u prošloj godini, odlučivao je veliki žiri u kojem je 59 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara, različitih generacija i zagovornika različitih književnih poetika.

  Na drugom mestu po broju glasova našla se „Tamna pučina“ Dragana Stojanovića, a na trećem „Kritički opisi“ Marka Nedića.

  U nagrađenom romanu Marojević pripoveda o Jasenovcu, o zločinima obe strane u Španskom građanskom ratu, o Blajburgu, Srebrenici, a sve to se dešava za vreme NATO agresije na Jugoslaviju. I sve je prikazano iz ugla i žrtvi i dželata.

  Govoreći u Sputnjiku povodom romana „Ostaci sveta“, Marojević je kazao da je Jasenovac drugačiji od svih stratišta jer tamo nije bilo prilike za konflikt, da je jedna strana kontrolisala sve, iživljavala se i pravila neku vrstu „patološke osvete zbog nekih nepodopština iz dveju kraljevina“.

  „Dok sam pisao o Jasenovcu, toliko sam bio ’ušao‘ u taj užas koji me je privukao po ljudskim ispoljavanjima u najnegativnijem, zverskom smislu, da sam hodajući ulicama kad bih video neku baraku pomišljao: Da li sam u Logoru 3 ili 4? Tema je opsesivna jer je ekstremna i pretpostavljam da je bilo dosta ljudi koji su pisali o Jasenovcu ali su odustali“, kazao je tom prilikom Igor Marojević.

  Nagrada „Meša Selimović‘ sastoji se od plakete – reljefa sa likom pisca, povelje i novčanog iznosa.

  Intervju sa Igorom Marojevićem pogledajte ispod:

  Tagovi:
  Meša Selimović, nagrada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga