14:14 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 312
  Pratite nas

  Istaknuti dramski umetnik Petar Božović danas je primio prestižnu glumačku nagradu “Dobričin prsten” kao njen 33. laureat. Po mnogima reč je o našem Džejmsu Dinu čije su bravurozne uloge uvek stizale – iz kontre.

  „Dobričin prsten“ srpskom Džejmsu Dinu

  „Ljuba Tadić je uvek pričao da kad glumac ima nešto da kaže, on odmah kaže - ja. Tako ću i ja reći danas - Ja i Svetlana Bojković igrali smo davno u komadu ‘Đido’ Janka Veselinovića“, prisetio se svojih početaka glumačka legenda Petar Božović.

  „Postoji tu jedna scena između likova sina i oca, gde sin samo vikne ’Pucaj, babo’, i na toj sceni bude ogroman aplauz. Kasnije se onda desilo da bude čak 15 zavesa, vraćanja na bis, onda se ja u garderobi obučem, izađem iz pozorišta, prolazim pored spomenika na Trgu republike, dok aplauz još traje”, duhovito je opisao Božović i dobio aplauz od prisutnih u foajeu pozorišta.

  „Često se iz ovakvih anegdota saznaje o glumcu i njegovoj prirodi, a evo i ja da kažem pošto sam igrao dosta značajnih uloga u Narodnom pozorištu“, nastavio je Božović.

  „Izađem isto tako iz teatra, prođem pored spomenika, i tek negde na Terazijama čujem kako jenjava aplauz“, rekao je Božović i izazvao novu seriju aplauza.
  Petar Božović, 33. laureat nagrade „Dobičin prsten“
  © Foto : Tanjug / Dragan Kujundžić
  Petar Božović, 33. laureat nagrade „Dobičin prsten“

  Glumio iz kontre

  Predsednica žirija, pozorišna rediteljka, književna i dramska spisateljica Vida Ognjenović istakla da je Božović u karijeri imao više od 200 različitih scenskih pojava, iz mnogih vremena i epoha, što čini njegov glumački učinak jedinstvenim.

  Kroz nekoliko hiljada izlazaka na scenu i pojava na velikom platnu i malim ekranima odigrao je više od 200 ludaka, šaljivaca, zlikovaca, zanesenjaka, političkih buzdovana, prevratnika, seljaka, lekara, gubitnika.

  „Nikad površno, nikad mlako, prizemno, proizvoljno ili otprilike, ali gotovo svaki put iz kontre“, kazala je Vida Ognjenović.

  „Jednom me je pitao student šta znači tačno glumiti iz kontre, odmah sam mu odgovorila da je to ono što na sceni radi Petar Božović“, istakla je Ognjenović.

  Pozorišna rediteljka, književna i dramska spisateljica Vida Ognjenović
  © Foto : Tanjug / Dragan Kujundžić
  Pozorišna rediteljka, književna i dramska spisateljica Vida Ognjenović

  Srpski Džejms Din

  Svetlana Bojković koja je Božoviću uručila Dobričin prsten podsetila je da će ove jeseni biti 55 godina kako su Božović i ona primljeni na Akademiju na glumu, zajedno sa Brankom Milićevićem Kockicom, Ljiljanom Lašić i Dobrilom Stojnić koji su danas prisustvovali ovoj svečanosti.

  Prijateljica i koleginica Ljiljana Dragutinović napomenula je da je laureat za nju uvek bio u glumištu i kod devojaka pravi domaći Džems Din, ali sa razlogom. Takođe je navela da je uvek imao čvrsto i neprobojno lice i poseban šarm.

  Petar Božović i Svetlana Bojković na svečanosti dodele nagrade Udruženja dramskih umetnika Srbije „Dobičin prsten“
  © Foto : Tanjug / Dragan Kujundžić
  Petar Božović i Svetlana Bojković na svečanosti dodele nagrade Udruženja dramskih umetnika Srbije „Dobičin prsten“
  U konkurenciji bilo 13 istaknutih glumaca

  Stručni žiri bio je sastavljen od sedam članova koji su doneli odluku 18. decembra tajnim glasanjem i većinom glasova: Mirjana Karanović, prethodna dobitnica, Svetlana Bojković, jedna od ranijih dobitnica, Vida Ognjenović, predsednik Žirija, Boris Isaković, Goran Marković, Vojin Ćetković i Dragan Bjelogrlić.

  Predsednik UDUS-a glumac Vojislav Voja Brajović naglasio je da su u konkurenciji za nagradu „Dobričin prsten“ bilo još 13 istaknutih glumaca: Nebojša Dugalić, Gordana Đurđević Dimić, Radmila Živković, Miodrag Krivokapić, Miodrag Krstović, Žarko Laušević, Branislav Lečić, Aleksandar Mihailović, Lazar Ristovski, Zijah Sokolović, Saša Torlaković i Tihomir Stanić.

  Nagrada se sastoji od zlatne kopije prstena antologijskog glumca Dobrice Milutinovića, i od unikatne oslikane diplome na pergamentu - rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića.

  Brajović je napravio i kratku posvetu preminulim kolegama glumaca i drugih dramskih umetnika koji su izgubili bitku u borbi protiv kovida 19, a jedan od spomenutih u konkurenciji za nagradu Zijah Sokolović upravo se oporavlja od ove pošasti u Banja Luci, kako ga je izdvojio predsednik UDUS-a, a prenosi Tanjug. 

  Podršku dodeli Nagrade dalo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, dok je organizaciju svečane dodele realizovalo Narodno pozorište.

  Tagovi:
  Dobričin prsten, Petar Božović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga