05:51 16 April 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 500
  Pratite nas

  Prva klapa filma koji je baziran na delima reditelja, slikara i pisca Živojina Pavlovića „Trag divljači“ pašće 1. marta posle sedam godina pripreme, a njegov sin Nenad Pavlović, koji je ujedno koscenarista i reditelj ovog filma, za Sputnjik otkriva kako je birao motive iz bogatog književnost opusa svog oca i pokušao da ga vrati iz zaborava.

  Povratak Živojina Pavlovića iz zaborava

  „Ima osam godina kako sam napisao scenario za ’Trag divljači’ i počeo da obijam pragove producenatskih kuća, dok napokon nismo sve skockali“, kaže za Sputnjik reditelj Nenad Pavlović uoči početka snimanja filma.

  „To je preraslo u želju da podsetim ljude na to ko je bio Žika Pavlović, šta je snimio, šta je napisao i motivišem izdavače da vrate njegova književna dela u naše knjižare“, dodaje on.

  Scenario, koji potpisuje Nenad Pavlović, u saradnji sa Đorđem Milosavljevićem i Dimitrijem Vojnovom, pisan je po motivima iz nekoliko proznih dela Živojina Žike Pavlovića, koji je iza sebe ostavio više od 30 književnih izdanja, od kojih su dva romana ovenčana i NIN-ovom nagradom.

  „Žika je uvek pravio razliku između svog filmskog i književnog stvaralaštva i znao je da nije lako pretvoriti jednu pripovetku ili roman u filmski scenario. On jeste adaptirao jednu svoju priču iz knjige ’Zadah tela’ u film i usput je dosta toga domaštao prilagođavajući je formi scenarija i filmskom trajanju“, objašnjava Pavlović i dodaje da je i on bazirao svoj film na nekoliko motiva iz proze Živojina Pavlovića koje je kombinovao sa novim, originalnim elementima.

  Živojin Pavlović
  © Foto : Zavičajni pojmovnik
  Živojin Pavlović

  Priča o porodici Jotić iz izmišljenog grada Vranovca

  Film “Trag divljači” je priča o perspektivnom novinaru koji otkiva mrežu skrivenih porodičnih tajni i komunističkih zločina, izveštavajući o svirepom ubistvu u Jugoslaviji, krajem '70-ih godina. Radnja filma odvija se u izmišljenom gradu Vranovcu u istočnoj Srbiji, 1979. godine. Glavni likovi su Jugoslav, ambiciozni novinar u državi koja strogo kontroliše medije i ostavlja malo prostora za istraživačko novinarstvo, kao i Blagoje, potpukovnik Udbe pred penzijom. Putevi im se ukrštaju kada brutalno ubistvo u srpskoj varošici potrese jugoslovensku javnost.

  „Žika je značajan broj romana i novela pisao o porodici Jotić iz Istočne Srbije i o izmišljenom gradu Vranovcu. To je saga o jednoj porodici koja počinje krajem 19. veka sa romanom ’Lapot’ i završava se sto godina kasnije u knjizi ’Lov na tigrove’ u kojoj se poslednjem članu porodice Jotić, Aljoši, gubi trag. Ja sam se oslanjao na junake koji su se provlačili u njegovim delima, njihove međusobne odnose, a na sve to dodao sam svoju priču o ubistvu koja se dešava u gradu Vranovcu. Na taj način spojio sam elemente drame, međuljudskih odnosa, socijalnog miljea koji su karakteristični za ’crni talas’ sa krimi, triler žanrom koji je bliži današnjoj publici“, tvrdi Pavlović.

  Trag divljači
  © Foto : Promo
  Trag divljači

  Nenad Pavlović, kojem je ovo ujedno prvi celovečernji film, zapaža da se u odnosu na vreme kada je Pavlović pisao i radio nije mnogo toga promenilo, zbog čega njegova dela ne gube na aktuelnosti.

  „Teme, društvene okolnosti, politička situacija su isti, samo su drugi istorijski okviri“, smatra on.

  Raša Bukvić i Nada Šargin uz Mikija Manojlovića

  Glumačku ekipu predvode renomirana imena našeg glumišta na čelu sa Radivojem Rašom Bukvićem, Predragom Mikijem Manojlovićem, Nadom Šargin, Uliksom Fehmiuom, Milenom Pavlović, Srdjanom Žikom Todorovićem i drugima.

  „Dugo sam radio kao kasting direktor i tokom pisanja glavni ženski lik video sam u Nadi Šargin sa kojom imam divan odnos i čiji talenat i opus veoma poštujem. Mikija Manojlovića sam zamišljao kao starijeg UDBA-ša i on jeste druga glavna muška uloga u filmu. Raša Bukvić mi je takođe bio u glavi. Zaista sam prezadovoljan glumačkom podelom. Ali i da imam samo Mikija Manojlovića, pa bih uživao u radu“, priznaje reditelj.

  Intimna porodična drama

  Miki Manojlović koji u filmu igra bivšeg prvoborca, sada na veoma visokom položaju Državne bezbednosti, naglašava da scenario prema delima reditelja Pavlovića obećava veoma dubok i složen film, jer govori o više tema u isto vreme, a sama radnja počinje od maja 1945. godine.

  „Ne znam dokle će nas odvesti ovaj izvrsni scenario sa ovako darovitim svetom sa kojim mi je zadovoljstvo da sarađujem“, kaže Miki Manojlović i dodaje da je njegov lik specifičan, jer ima više problema i mnogo talenata, tako da je njegova uloga višestruka.

  „Sam film nudi socijalni, politički, društveni i intimni nivo, zapravo jednu intimnu porodičnu dramu, čiji je svedok novinar, koga tumači moj kolega Raša Bukvić, a njega ne zanimaju male vesti, već on ima ambiciozne planove“, objašnjava Manojlović.
  Miki Manojlović
  © Foto : Youtube
  Miki Manojlović
  Snimanje u kući u kojoj je Živojin Pavlović proveo detinjstvo

  Film će se snimati se na autentičnim lokacijama u Knjaževcu, Nišu, Beogradu i u okolini Zaječara u selu Vratarnica, u kojoj je Živojin Pavlović proveo detinjstvo i o kojem je pisao u svojim delima.

  „Meni je posebno zadovoljstvo što ćemo snimati na tim imanju, u starinskoj kući u kojoj je on proveo svoje detinjstvo, pored bora koji je poznat kao Žikin bor. Takvi detalji su neprocenjivi“, zaključuje Nenad Pavlović.

  Snimanje filma „Trag divljači“ počinje 1. marta i trajaće šest nedelja, a snimaće se na autentičnim lokacijama po celoj Srbiji
  © Foto : Promo
  Snimanje filma „Trag divljači“ počinje 1. marta i trajaće šest nedelja, a snimaće se na autentičnim lokacijama po celoj Srbiji

  Film „Trag divljači“ iz produkcijske kuće „RežimMiloša Avramovića realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Filmskog centra Srbije, Telekoma Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine, kao i Potprograma MEDIA u okviru programa Kreativna Evropa za podsticaj razvoja evropskog audiovizuelnog i multimedijalnog sektora, a premijera se očekuje početkom naredne godine.

  Tagovi:
  Živojin Pavlović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga