14:07 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  2167
  Pratite nas

  Ono čuveno geslo kojim se završava ’Komunistički manifest’ da proleteri nemaju šta da izgube osim svojih lanaca danas bi glasilo – proleteri nemaju šta da izgube osim svojih mobilnih telefona, kaže reditelj predstave „Seks-umetnost-komunizam“ Bojan Đorđev.

  Predstava koja se premijerno izvodi na rođendan Bitef teatra, 3. marta, bavi se nasleđem 20. veka iz perspektive seksualne, umetničke i komunističke revolucije kroz likove Oskara Daviča, Pjera Paola Pazolinija i Margarit Diras. Ovi velikani iz prošlosti i umetnički revolucionari smešteni su u sadašnjost i govore o njoj.

  Snaga pobunjenih revolucionara

  Pozorišni projekat, po tekstu Tamare Antonijević, Bojana Đorđeva i Tanje Šljivar posvećen je 20. veku kao veku revolucije umetničke avangarde, komunističke pobede predvođene Oktobarskom revolucijom i seksualne revolucije koje su sa sobom odnele zakržljalo poimanje stvarnosti i oslobodile izraz, duh, telo.

  „Mi živimo u vreme kontrarevolucije. Revolucije koje su se dešavale tokom dvadesetog veka ostavile su neizbrisiv trag i omogućile život kakav živimo danas, ali poslednjih 50 godina postoji težnja da se sve tekovine sve tri revolucije zatru. Zato sam želeo da se bavim ovim temama i to baš iz perspektive intelektualaca koji su odumrli zajedno da 20. vekom“, kaže za Sputnjik koautor teksta i reditelj ove predstave Bojan Đorđev.

  Teme velikih revolucija iz 20. veka predstavljene su kroz figure troje velikih umetnika iz tog perioda, a to su Oskar Davičo, Margaret Diras i Pjer Paolo Pazolini.

  „Svako od njih je u domenu svoje umetničke prakse izazvao nekoliko revolucija: Davičo kao nadrealistički pesnik i kasnije romanopisac, Pazolini kao pesnik siromaštvo koji na poetičan način spaja hrišćanstvo sa doktrinama marksizma i Margarit Diras francuska spisateljica koja je skandalizovala svet romanom ’Ljubavnik’ a koji se smatra Lolilom iz ženskog ugla“, objašnjava Đorđev.
  Vladislava Đorđević, Slaven Došlo, Miloš Timotijević, Tamara Pjević i Đorđe Galić u predstavi „Seks-umetnost-komunizam“
  © Foto : Aleksandar Danguzov
  Vladislava Đorđević, Slaven Došlo, Miloš Timotijević, Tamara Pjević i Đorđe Galić u predstavi „Seks-umetnost-komunizam“

  Konzumerizam, nacionalizam i položaj žena

  „Ono što je meni bilo motor jeste da sam baš u njihovim spisima pronalazio stvari koje su toliko relevantne danas da je to zastrašujuće. Recimo tekstove koje je u poslednjoj godina o konzumerizmu pisao Pazolini, stvari koje Oskar Davičo pisao o nacionalizmu, Diras o položaju žene. To vas stvarno suoči sa time koliko su se stvari srozale i koliko je povratak u mračno doba nešto sa čime se svakodnevno suočavamo“, tvrdi Đorđev i ističe da je u predstavi pribegao triku u kojem ove tri figure intervjuiše dvoje mladih ljudi iz 21. veka.

  „To je sudar generacija koji su prizvali te duhove i posle ne znaju šta da rade s njima“, dodaje on.

  Premijera prestave „Seks-umetnost-komunizam“ zakazana je za 3. mart na rođendan Bitef teatra
  © Foto : Aleksandar Danguzov
  Premijera prestave „Seks-umetnost-komunizam“ zakazana je za 3. mart na rođendan Bitef teatra

  Oskar Davičo bi danas bio tviteraš

  Davičo, Diras i Pazolini kao utvare vraćaju se iz prošlosti i progovaraju kroz svoja dela, intervjue, spise o svom radu, političkoj i društvenoj situaciji. Komentarišu je, kritikuju, slave prošlost i to iz perspektive sadašnjosti. Kako se danas, iz perspektive proklamovih sloboda odnosimo prema ovim revolucijama, da li se one guše na tržnicama ideja, na pustim ulicama i društvenim mrežama neka su od pitanja koje postavlja ova predstava.

  „Tehnološka revolucija nam je toliko toga omogućila ali nas je takođe uvela u novi srednji vek. Od dostupnosti svega, zaboravili smo kako svet funkcioniše i ne razumemo da tehnologija upravlja nama, zloupotrebljava nas. Nisam tehnofob, ali sam takođe svestan da je tehnologija danas uspela da nas zarobi“, smatra Đorđev i dodaje:

  „Ono čuveno geslo kojim se završava ’Komunistički manifest’ da proleteri nemaju šta da izgube osim svojih lanaca danas bi glasio – ’proleteri nemaju šta da izgube osim svojih mobilnih telefona’“.

  Prema njegovom mišljenju, za pobunu u 21. veku potrebna je komunikacija u javnom prostoru i deljenje zajedničkog vremena, što je sa koronom nestalo.

  „Da živi u 21. veku Davičo bi možda bio tviteraš, s obzirom na to da je bio strastveni polemičar“, zaključuje reditelj.

  Predstava „Seks-umetnost-komunizam“ nastala je po tekstu Tamare Antonijević, Bojana Đorđeva i Tanje Šljivar, a režiju potpisuje Bojan Đorđev
  © Foto : Aleksandar Danguzov
  Predstava „Seks-umetnost-komunizam“ nastala je po tekstu Tamare Antonijević, Bojana Đorđeva i Tanje Šljivar, a režiju potpisuje Bojan Đorđev

  Margarit Diras u predstavi „Seks-umetnost-komunizam“ igraće Vladislava Đorđević, dok će Miloš Timotijević tumačiti Pazolinija, a Slaven Došlo Oskara Daviča. Uz njih tu su Tamara Pjević i Đorđe Galić u ulozi mladih.

  Za scenografiju je zaslužan Siniša Ilić, za kostim Maja Mirković, za scenski pokret Čarni Đerić, za scenski govor Dijana Marojević, a muziku komponuje Luka Papić.

  Predstava „Seks-umetnost-komunizam” nastala je koprodukcija Bitef teatra i Udruženog umetničkog rada u okviru projekta Create to Connect - Create to Impact. Predstavu je podržao Fond Kreativna Evropa Evropske Unije.

  Tagovi:
  Bitef teatar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga