20:17 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 101
  Pratite nas

  Građanska drama „Pučina“ Branislava Nušića priča je o beogradskom životu, o nevernoj ženi, o raspadu braka i tragičnoj smrti. To je tragedija na kojoj publika nije plakala, već se smejala, i to sebi, govorio je Nušić.

  Sloboda igra jednu od junakinja ovog komada koji će premijerno biti izveden 10. aprila na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta u režiji Egona Savina.

  Nasmejati se ili se prepoznati

  Za lik Jovanke Nedeljković ističe da je jedan od onih za koji se s pravom kaže da je Nušić veliki u prepoznavanju psihologije i mentaliteta našeg naroda.

  „Odnos jakih žena i slabih muškaraca, odnos slabih žena i jakih muškaraca, koje su nam početne tačke, gde se sudaramo, gde mimoilazimo, samo su neki od problema koji će nas zabrinuti, ali i nasmejati.“ 

  Nenad Jezdić i Sloboda Mićalović u predstavi „Pučina“
  © Foto : Nebojša Babić
  Nenad Jezdić i Sloboda Mićalović u predstavi „Pučina“

  Prema njenom mišljenju, Jovanka, glavni ženski lik koji tumači, spremna je da učini mnoge stvari; zadatak glumice bio je da pokuša da opravda svaki njen postupak.

  „Neka mi oproste svi, ali je prvi put da sam mislila samo na sebe, na svoje kolege, na svoju predstavu“, kaže popularna glumica i dodaje da nikada nije želela da podilazi publici, ali je uvek imala svest o tome da ne sme da je razočara.

  Ja najbolje znam kad sam dobra

  „Ja ipak najbolje znam kada sam dobra, a kada loša i to me boli ili uveseljava. Niko ne voli kritiku, ali ja znam kada sam dala svoj maksimum, a to sam pružila ovoj predstavi.“ 

  Građanska drama „Pučina“ Branislava Nušića priča je o beogradskom životu, o nevernoj ženi, o raspadu braka i tragičnoj smrti. To je tragedija na kojoj publika nije plakala već se smejala, i to sebi, govorio je Nušić o svom komadu.

  Platak za predstavu „Pučina“
  © Foto : JDP
  Platak za predstavu „Pučina“

  Komad koji je prvi put izveden u JDP-u u režiji Dejana Mijača 1977. godine, ovaj put na sceni oživeće Nenad Jezdić, Sloboda Mićalović, Ljubomir Bandović, Vesna Stanković, Bojan Lazarev, Cvijeta Mesić, Jovana Belović, Bojan Dimitrijević, Nebojša Milovanović i Goran Šušnjik u alternaciji, Maja Kolundžija Zoroe, Marko Baćović i Bogdana Obradović.

  Pored režije, Egon Savin potpisuje adaptaciju, scenografiju i izbor muzike. Kostimograf je Lana Cvijanović a za scenski govor je bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović.
  © Foto : Nebojša Babić
  Pored režije, Egon Savin potpisuje adaptaciju, scenografiju i izbor muzike. Kostimograf je Lana Cvijanović a za scenski govor je bila zadužena Ljiljana Mrkić Popović.

  Pročitajte još:

  Kako je heroj postao heroiona

  Handkeova priča o divljem dečaku i društvu koje ga muči govorom na sceni JDP-a

  Igor Đorđević: Javni prostor je postao nehigijensko mesto

  Tagovi:
  Branislav Nušić, Jugoslovensko dramsko pozorište
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga