10:04 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 171
  Pratite nas

  U Beogradu je danas svečano otvorena Galerija Petra Dobrovića, u čijem je renoviranom prostoru predstavljen izbor od 27 slika ovog umetnika nastalih u periodu od 1928. do 1941. godine.

  Galerija Petra Dobrovića
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Hedonističko slikarstvo Petra Dobrovića ističe izuzetno bogatstvo hromatske palete i blistavo svetlo koje se preliva u punom intenzitetu preko njegovih platana.
  Vođenje kroz novu postavku slika Petra Dobrovića
  © Sputnik / Lola Dobrovića
  Vođenje kroz novu postavku slika Petra Dobrovića

  Na izložbi „Kolorističke vizije“, koja je za publiku otvorena od 21. aprila, predstavljeni su pejzaži, portreti, aktovi i mrtve prirode velikog slikara moderniste, kao i deo dokumentarne građe o njegovom životu i radu. Galerija je otvorena u centru Beograda u Ulici Kralja Petra 36, u zgradi u kojoj je ovaj istaknuti slikar živeo.

  Izložbu su otvorili ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor Kuće legata Filip Brusić Renaud.

   Galerija Petra Dobrovića
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Kao predstavnik srpskog kolorizma, Dobrović je poznat po portretima i pejzažima. U ranim godinama bio je impresionista i kubista.
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Direktor Kuće legata Filip Brusić-Renaud na noovootvorenoj izložbi slika Petra Dobrović

  Legat Petra Dobrovića je otvoren 1974. godine, zahvaljujući zalaganju umetnikove supruge Olge, koja je zajedno sa njihovim sinom Đorđem poklonila Beogradu bogatu kolekciju slika i crteža.

  Do 2017. godine legat je bio pod nadležnošću Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, a potom je, odlukom Skupštine grada Beograda, poveren Kući legata i nakon toga i obnovljena.

  Zbirku čini 1.407 umetničkih dela, među kojima su 360 ulja na platnu, 14 akvarela, 19 pastela, 29 tempera i 955 crteža, kao i 30 umetničkih dela drugih autora. U legatu se čuva i obimna dokumentacija koja svedoči o životu i radu slikara.

  Autoportret Petra Dobrovića, 1932
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Petar Dobrović, Autoportret, 1932. Dobroviće da dela puna su ekspresivnih i kolorističkih jezičko-plastičkih osobenosti.

  Autor izložbe u Legatu Petra Dobrovića je Danijela Bajić Obućina, kustost Kuće legata, koja kaže da postavka „Kolorističke vizije“ približava Dobrovića novim generacijama, posebno istićući njegovu prepoznatljivost u korišćenju boja.

  „Odabirom najreprezentativnijih radova iz legata posetiocima se pruža mogućnost da vidi baš ona dela koja karakterišu ostrašćena boja, bleštava svetlost, optimizam i dinamična neposrednost, svojstveni ne samo delu već i karakteru ovog slikara. Kolorizam će ga odrediti kao jednog od najuticajnijih srpskih umetnika, onih koji su predvodili savremene tokove u slikarstvu“, ističe kustoskinja.

  Galerija Petra Dobrovića
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Petar Dobrović svrstan je među 100 najznamenitijih Srba.
  Posetioci nove izložbe Petra Dobrovića
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Posetioci nove izložbe Petra Dobrovića

  Petar Dobrović (Pečuj, 1890 – Beograd, 1942) školovao se u Umetničko-zanatskoj školi u Budimpešti na odseku za vajarstvo i studirao slikarstvo na Likovnoj akademiji u Budimpešti.

  U Pariz je prvi put stigao 1912. godine, a tokom naredne dve godine kretao se na relaciji Pečuj – Pariz – Budimpešta – Kečkemet. Kontinuirani višemesečni boravci na moru i pejzaži primorskog ambijenta obeležili su njegovo slikarstvo. Smenjuje zimske boravke u Parizu s letnjim vrelinama morskih pejzaža.

  I Novi Sad je važan toponim u Dobrovićevom životu. Po okončanju Prvog svetskog rata primiće ga pod svoj krov u u negdašnjoj Hanskoj, današnjoj Ulici Matice srpske, dr Kosta Hadži. U bašti Hadžijevih nastaće neka od Dobrovićevih vrhunskih dela, koja se danas čuvaju u Galeriji Matice srpske.

  Tokom tridesetih godina prošlog veka Dobrović se sve više okretao pedagoškom radu: bio je profesor Umetničke škole u Beogradu, zatim jedan od pokretača i osnivača Državne umetničke akademije u Beogradu, kasnije Akademije likovnih umetnosti, i od 1937. do smrti 1942. njen profesor.       

  Galerija Petra Dobrovića
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Mediteranski pejzaž, maslinjaci, voće, more, naga tela, samo su bile pogodne teme na kojima je pokazao šta slikarstvo može da bude ako se izražava bojom i svetlom.
  Tagovi:
  fotografije, galerija, izložba, Kuća legata
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga