10:55 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 290
  Pratite nas

  Dela ruskih slikara Ilje Rjepina, Vasilija Surikova i Viktora Vasnecova koja se bave istorijskom tematikom biće prikazana na izložbi posvećenoj 800. godišnjici rođenja svetog ruskog kneza Aleksandra Nevskog, koja će od 13. juna do 8. avgusta biti postavljena u Novoj Tretjakovki u Moskvi.

  Na izložbi su, kako je saopšteno iz muzeja, predstavljena dela najvećih majstora ruske umetnosti iz nekoliko epoha: od rodonačelnika istorijskog žanra u slikarstvu, prvih polaznika Imperatorske akademije umetnosti, do njegovih korifeja, koji su bili članovi prestižnog Društva putujućih umetničkih izložbi.

  Publika će biti u prilici da pogleda više od stotinu slika iz 37 ruskih muzeja i tri privatne kolekcije, a među eksponatima će biti platna Ilje Rjepina, Vasilija Surikova, Viktora Vasnecova, Vasilija Perova, Konstantina Makovskog, Aleksandra Litovčenka, Klaudija Lebedeva, Sergeja Ivanova Vasilija Vereščagina i mnogih drugih autora.

  Centralno mesto na izložbi pripada slikama i istorijskim artefaktima posvećenim Aleksandru Nevskom.

  U organizovanju izložbe učestvuju Patrijaršijski savet za kulturu, Državna Tretjakovska galerija, fondacija „Moja istorija“ i Državni muzejsko-izložbeni centar „Rosizo“.

  Knez koji je odbranio rusku zemlju od zapadnih osvajača

  Ruski vojskovođa, kog je Ruska pravoslavna crkva proglasila svetim, veliki knez kijevski i vladimirski Aleksandar Jaroslavič, rodio se, prema istraživanju istoričara Vladimira Kučkina, u gradu Pereslavlju 13. maja 1221. godine. Postoji i druga naučna verzija, prema kojoj se Nevski rodio u maju 1220. godine.

  Aleksandar Nevski zaslužan je za uspešan otpor Šveđanima 1240. godine. Posle bitke na ušću reke Ižore u Nevu knez je prozvan Nevskim, a bitka u kojoj je pobedio Nevska bitka.

  Reprodukcija slike Aleksandar Nevski, Tretjakovska galerija
  © Sputnik / O. Ignatovič
  Reprodukcija slike "Aleksandar Nevski", Tretjakovska galerija

  Knez je porazio i krstaše iz Tevtonskog odreda u znamenitoj bici na Čudskom jezeru 1242. godine, a nedugo potom i Litvance. Svojim ratnim pobedama uspeo je da zaustavi najezdu zapadnih suseda na rusku teritoriju, kao i da sklopi sporazum sa mongolskom Zlatnom hordom, koju je tada predvodio Batu kan.

  Nevski je umro 14. novembra 1263. godine, a nedugo pre toga zamonašio se i dobio duhovno ime Aleksije. Sahranjen je u Manastiru rođenja presvete Bogorodice u Vladimiru, a njegove mošti su, po naredbi Petra Velikog, 1724. godine prenete u Santk Peterburg, u Lavru Svetog Aleksandra Nevskog.

  Henrih Semiradski - Knez Aleksandar Nevski prima carske legate
  © Foto : Public domain
  Henrih Semiradski - "Knez Aleksandar Nevski prima carske legate"

  Ruska pravoslavna crkva je kneza kanonizovala zbog hrišćanskih vrlina i odbrane pravoslavne vere, a vremenom su nastajale priče o čudima vezanim za njegov lik.

  Glavni događaj u okviru obeležavanja jubileja biće održan 12. septembra, na godišnjicu prenošenja moštiju Aleksandra Nevskog iz Vladimira u Sankt Peterburg. Tada će patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služiti prazničnu liturgiju u Lavri Svetog Aleksandra Nevskog.

  Manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu
  © Sputnik / Vsevolod Tarasevič
  Manastir Svetog Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu

   

   

  Tagovi:
  Tretjakovska galerija, Sankt Peterburg, Aleksandar Nevski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga