05:54 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  1142
  Pratite nas

  U Srpskoj akademiji nauka i umetnosti održava se naučni skup „Zaštita, očuvanje i afirmacija srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji“. Ministarka kulture Maja Gojković je poručila da je očuvanje našeg kulturnog nasleđa jedan od uslova opstanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

  Spomeničko nasleđe na Kosovu i Metohiji predstavlja ključni element nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta srpskog naroda, a istovremeno je važan i prepoznati deo kulturnog nasleđa Evrope i sveta, rekla je Gojkovićeva koja je otvorila skup.

  Gojkovićeva je istakla je da je naše kulturno blago na Kosovu i Metohiji decenijama unazad i sve do danas izloženo različitim vrstama nasilja i pretnji, otvorenim nasrtajima i fizičkom uništavanju, kao i svakodnevnim kampanjama i pritiscima, pokušajima brisanja i falsifikovanja.

  „U periodu od 1999. godine do danas, nepovratno je uništen deo srpske srednjevekovne duhovne i kulturne baštine od suštinskog značaja za našu istoriju. Vreme je pokazalo da privremenim institucijama samouprave nedostaju i stručnost i volja da vode brigu o srpskom kulturnom nasleđu, što su konstatovale i dosadašnje misije Uneska i Saveta Evrope. Najočigledniji primer je martovski pogrom iz 2004. godine, kada su brojni manastiri i crkve srušeni, spaljeni i oskrnavljeni, a 10.000 fresaka, ikona i mnogih drugih vrednih relikvija i crkvenih knjiga trajno su uništene i nestale“, podsetila je ministarka kulture.

  Nedavni zahtevi da se srpski manastiru izbrišu s Liste svetskog nasleđa u opasnosti, zvuče u najmanju ruku cinično, ocenila je ona.

  U odbrani od brojnih falsifikata, podmetanja i zloupotreba, važno je i da naši eminentni stručnjaci iz oblasti zaštite spomeničkog nasleđa, istorijskih nauka, etnologije, lingvistike i pravnih nauka iznesu svoj stav i pruže doprinos u odbrani istine, dodala je Gojkovićeva.

  Prema njenim rečima, sve više smo svedoci i takozvanog „mekog“ pritiska na našu versku i kulturnu baštinu.

  Kao jedan od primera navela je izgradnju puta koji bi povezao Kosovo i Metohiju sa Crnom Gorom.

  „Odlukom Prištine, taj put trasiran je neposredno uz manastir Visoki Dečani. Time bi direktno ugrozio zadužbinu kralja Stefana Dečanskog iz 14. veka, koja uživa status svetske kulturne baštine“, kazala je Gojkovićeva.

  Na skupu se obratio i predsednik SANU Vladimir Kostić koji je istakao da je Akademija prekidana pandemijom ambiciozno pokrenula projekat pod nazivom „Srpsko pitanje“.

  „Želja je da se uz prisustvo članova SANU, uz učešće relevantnih institucija kao što je to slučaj danas, i pojedinaca pokreću pitanja od vitalnog značaja za ovo društvo, narod i državu. Bilo je jasno da će u takvim planovima prioritet svih prioriteta biti problemi na Kosovu i Metohiji“, kazao je Kostić, preneo je Tanjug.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  skup, SANU, srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji, kulturno nasleđe, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga