05:58 23 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Kultura
  Preuzmite kraći link
  0 105
  Pratite nas

  „Svaka moja slika je odbijanje sveta u kojem živim, onog što danas zovu civilizacija“, govorio je slikar Dado Đurić. Izložba njegovih radova iz zbirke Novice Jovovića koja se otvara 5. juna u Galeriji Kombank dvorane, prema rečima ogranizatora otvoriće neka nova pitanja o umetnosti i životu.

  O Đurićevom slikarstvu koje nudi novu realnost i koje je, po rečima Danijela Kordijea „u centru čovečanstva koje krvari“  ispisane su mnogobrojne stranice  kod nas i u svetu, pre svega u Parizu u kom je od  1956. živeo i stvarao.

  Prema rečima Branka Kukića, između Dadovog slikarstva i pitanja koje ono postavlja u današnjem vremenu zjapi ljudski ponor, iskonska provalija iz koje zapomaže večno ljudsko pitanje „zašto“.  Kukić beleži da svojim radovima Đurić ukazuje na čovekovu nesavršenost, na njegovo zlo delo i na zlo vreme u kojem to delo dobija oblike i osobine užasa.  Duh upravo takvog stvaralaštva prisutan je i u zbirci Novice Jovovića.
  O slikaru Dadu Đuriću, poteklom iz kruga Mediale, uz Vladimira Veličkovića, Ljubu Popovića, Radomira Reljića, pisali su i brojni književnici.

  Sećajući se Dadovog potkrovlja sa prozorima bez stakala u ulici Strahinjića Bana, i susreta iz davne 1953.  Bora Ćosić govori o „čistom stanju egzistencije“ i umetniku koji „ smišljajući svoj đubretarski kosmos, svoj košmar civilizaciju predivotni svet 20. veka kružno rastače na sopstvene delove“. 

  Tagovi:
  slikar, izložba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga