04:25 20 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  0 012
  Pratite nas

  Odluka o raspoređivanju četiri bataljona NATO-a u Poljskoj i baltičkim zemljama već je doneta, ostalo je da se razmotre tehnički detalji, izjavio je nakon pregovora u Varšavi sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič, javila je televizija N24.

  „Naš razgovor je potvrdio da će u Poljskoj, kao i u baltičkim zemljama, biti raspoređeni po principu rotacije četiri borbena bataljona, koji će predstavljati važan element proširenog stalnog prisustva NATO-a na Istoku“, izjavio je ministar Maćerevič.

  Prema njegovim rečima, u tehničke detalje koji se sada rešavaju, spada konkretna lokacija raspoređivanja bataljona. Maćerevič je dodao da će u Poljskoj biti raspoređen jedan od četiri bataljona.

  Tokom razgovora, razmotrena su i stalna skladišta oružja koja bi mogla biti razmeštena u Poljskoj. „Za nas je ovo izuzetno važno i pojačava naš osećaj sigurnosti i efikasne bezbednosti Poljske i istočnog krila pakta“, naglasio je on.

  Stoltenberg je sa svoje strane istakao da će se samit NATO-a u Varšavi u julu održati u kritičnom trenutku.

  „Varšavski samit NATO-a će se održati u kritičnom trenutku. U ovom trenutku vidimo više samopouzdaniju Rusiju koja zastrašuje susede i na silu menja granice. Takođe vidimo i rastući ekstremizam i nasilje na Bliskom istoku i u Južnoj Africi“, izjavio je generalni sekretar NATO-a.

  Stoltenberg je istakao da NATO takođe mora da odgovara na sajber-pretnje i balističke pretnje. On je podsetio da je rotaciono vojno prisustvo na istočnom krilu Alijanse već pojačano i istovremeno je naglasio da su akcije NATO-a usmerene isključivo na obezbeđivanje sigurnosti.

   

  Tagovi:
  raspoređivanje, NATO, bataljon, Poljska, Jens Stoltenberg, Antoni Maćerevič, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga