10:53 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1721
  Pratite nas

  Najbolje na svetu oružje, avione, helikoptere, tenkove, robote, vojnu opremu — sve to i još mnogo toga posetioci i brojne delegacije iz celog sveta mogu da vide na najvećoj vojnoj izložbi „Armija 2016“, koja se održava u parku „Patriot“, nedaleko od Moskve.

  Na izložbi, koja će trajati do 11. septembra, predstavljeno je više od 1.000 ruskih kompanija i proizvođača oružja i 58 stranih, iz 13 zemalja.

  Na površini većoj od 140.000 kvadratnih metara izloženo je preko 11.000 eksponata. Da bi se sve samo ovlaš videlo, potrebni su dani.

  Pod otvorenim nebom razmeštene su „grdosije“: raketni sistemi S-400, „Iskander“, „Smerč“, zatim oklopna vozila — „tajfun“, „tigar“ i drugi, ali i tenkovi, haubice, raketni bacači, terenci… U paviljonima je predstavljeno najsavremenije vatreno oružje i municija, hladno oružje, roboti, dronovi, vojna oprema, uniforme, vojni suveniri i hrana… Postavljene su makete ruskih „zabranjenih gradova“, interaktivne table, simulatori… Na štandu „Kalašnjikova“ rade i streljane… 

  Na ovaj Međunarodni vojno-tehnički forum doputovalo je više od 80 delegacija iz inostranstva — vojnika i biznismena. Izložba je prvih dana „rezervisana“ samo za njih — tu se vode pregovori, sklapaju poslovi, potpisuju ugovori.

  Rusko Ministarstvo odbrane je zaključilo ugovor sa „Uralvagonzavodom“ za kupovinu sto i više tenkova T-14 „Armata“ iz prve serije proizvodnje.

  Paralelno sa „Berzom poslovnih kontakata“ održavaju se i okrugli stolovi na kojima učestvuje više hiljada eksperata. Razgovara se o globalnoj bezbednosti, naoružanju najnovije generacije…

  Na vojnom poligonu Alabino, udaljenom nekoliko kilometara od izložbenog prostora, ruska vojska je novinarima demonstrirala svoje veštine — pucalo se iz tenkova, artiljerijskog oruđa — grmelo je na sve strane…

  • Borbeno vozilo Tajfun-K
   Borbeno vozilo "Tajfun-K"
   © Sputnik / Evgeniй Biяtov
  • Borbeno vozilo Tigar
   Borbeno vozilo "Tigar"
   © Sputnik / Evgeniй Biяtov
  • Teška raketni sistem TOS-1A Solncepek
   Teška raketni sistem "TOS-1A "Solncepek"
   © Sputnik / Evgeniй Biяtov
  • Helikopter Ka-52 Aligator
   Helikopter Ka-52 "Aligator"
   © Sputnik / Evgeniй Biяtov
  • Međunarodni vojno-tehnički forum (MVTF) „Armija 2016“ u Rusiji.
   Međunarodni vojno-tehnički forum (MVTF) „Armija 2016“ u Rusiji.
   © Sputnik / Evgeniй Biяtov
  • Najnoviji plutajući guseničarski transporter PTS-4
   Najnoviji plutajući guseničarski transporter "PTS-4"
   © Sputnik / Evgeniй Biяtov
  • Tenk T-90 (levo) i samohodna artiljerijska jedinica (SAJ) MSTA-S
   Tenk T-90 (levo) i samohodna artiljerijska jedinica (SAJ) "MSTA-S"
   © Sputnik / Evgeniй Biяtov
  1 / 7
  © Sputnik / Evgeniй Biяtov
  Borbeno vozilo "Tajfun-K"

  Na trećoj lokaciji, na Kubinki, smeštena je ruska avijacija — „migovi“, „suhoji“, vojni helikopteri…Najpriznatije u svetu akrobatske letačke grupe — „Striži“, „Ruski vitezovi“, „Berkuti“ i „Sokolovi Rusije“ priredili su spektakl na nebu iznad Kubinke.

  Prošle godine „Armiju 2015“ posetilo je preko 260.000 ljudi. Očekuje se da će ove godine ta brojka biti premašena.

  Samo prvog dana ovaj Međunarodni vojno-tehnički forum posetilo je skoro 50.000 ljudi. Svečanom otvaranju prisustvovao je i ministar odbrane RF Sergej Šojgu. On je dao i znak da „Armija 2016“ može da počne.

  Šojgu se sa kraljem Bahreina Hamadom ibn Isom el Kalifom prošetao po paviljonima i osmotrio eksponate. Bio je zadovoljan onim što je video.

  Otvaranju su prisustvovali i predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko, potpredsednik ruske Vlade Dmitrij Rogozin, ali i srpska delegacija, koju je predvodio pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović.

  Domaćini i gosti iz skoro celog sveta uživali su i u izvođenjima vojnih orkestara, a publiku je naročito oduševio ansambl ruske armije „Aleksandrov“.

  Ipak, najzanimljiviji dani tek predstoje — kapije će se, poslednja tri dana izložbe, otvoriti i za građane, koji će ovde moći da se oprobaju na strelištima, da razgovaraju sa robotima, da testiraju vojne simulatore za obuku tenkovske posade i pilota helikoptera i da izbliza „ošacuju“ tehniku.

   

  Tagovi:
  naoružanje, Armija 2016
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga