19:29 17 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  0 464
  Pratite nas

  Radioaktivni izotopi koje su otkrili naučnici u australijskim ovcama dali su na težini dugogodišnjim tvrdnjama da je misteriozni bljesak iznad Indijskog okeana pre 39 godina zapravo bio nelegalan test izraelskog nuklearnog oružja.

  22. septembra 1979. godine američki satelit „Vela 6911“ otkrio je „dvostruki bljesak“ blizu ostrva Marion i Princ Edvard u južnom Indijskom okeanu. Od tada se spekuliše da je to zapravo bio test nuklearnog oružja koji je izvršio Izrael.

  Prema memoarima tadašnjeg američkog predsednika Džimija Kartera, to je bila i pretpostavka američkih generala koji su ga upoznali sa incidentom. Službeni stav izraelske države bio je da ne potvrdi, ali ni da demantuje da ima domaći vojni nuklearni program.

  Helikopter MH-60S Si Houk tokom vojne vežbe iznad kratera Dijamantska glava na havajskom ostrvu Oahu
  © REUTERS / Ensign Joseph Pfaff/U.S. Navy

  Međutim, u novom dokumentu, objavljenom u časopisu „Sajens end global sekjuriti“, navodi se da je radioaktivni izotop jod-131 otkriven u tiroidama australijskih ovaca, u mesecu nakon takozvanog „Vela incidenta“.

  Kristofer Rajt iz Australijske akademije odbrambenih snaga i nuklearni fizičar Lars Erik de Ger, koji su radili u Švedskoj odbrambenoj agenciji za istraživanje, analizirali su uzorke štitne žlezde koje su u SAD slane na mesečnom nivou tokom 1979. godine. Podaci o rezultatima testa su tek od nedavno dostupni javnosti u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama.

  Izotopski nivoi kod ovaca koje su bile pogođene kišom četiri dana nakon incidenta „bili bi konzistentni sa njima da su se našle na putu potencijalnih radioaktivnih padavina, izazvanih nuklearnim testom u Južnom indijskom okeanu od 22. septembra“, navodi se u dokumentu.

  Istraživači kažu da analiza vremenskih obrasca ukazuje da bi se radioaktivne padavine izazvane nuklearnom eksplozijom prenele sa lokacije za testiranje u Indijskom okeanu na delove australijske teritorije.

  U studiji se navodi da pretpostavku da je nuklearni test izveden 1979. godine podržava i analiza deklasifikovanog „hidroakustičkog signala“ koji je došao iz američkih podvodnih aparata.

  „Istraživanje praktično uklanja sve sumnje da je bljesak zapravo bio nuklearna eksplozija“, napisao je Leonard Vajs, stručnjak za nuklearno oružje sa Univerziteta Stanford u Biltenu atomskih naučnika.

  On je označio Izrael kao odgovornu stranu zato što je to „jedina zemlja koja je imala tehničku sposobnost i motivaciju za sprovođenje takvog tajnog testa“. Prema Vajsovim rečima, to je bila samo jedna od nekoliko vazdušnih nuklearnih eksplozija koje je izvršila jevrejska država, a koje je otkrio američki satelit zbog neočekivane promene u oblacima.

  Izraelski ambasador na Novom Zelandu Icak Gerberg demantovao je rezultate istraživanja u komentaru novozelandskom „Heraldu“, nazvavši ih „smešnom pretpostavkom koja ne drži vodu“.

  Tagovi:
  ovca, nuklearno oružje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga