03:15 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  0 800
  Pratite nas

  Ruska Naučno-proizvodna organizacija „Mašinogradnja“ patentirala je mobilnu metodu za punjenje rakete, što će omogućiti da se smanji broj prelivanja, a samim tim i broj opasnih situacija, saopšteno je na sajtu te organizacije.

  Kompanija je proizvođač interkontinentalnih balističkih raketa „Stilet“ i hipersoničnog sistema „Avangard“.

  Tradicionalni metod

  Sada se gorivo najpre železnicom u cisternama isporučuje do tehničke pozicije kosmodroma ili lansirne baze.

  Potom se gorivo smešta u posebna skladišta, gde prolazi posebnu pripremu i gde se u obzir uzimaju temperaturni parametri i stepen zasićenja rastvorenim gasovima.

  Nakon toga se pumpa u tanker koji se šalje na startnu poziciju, gde se vrši punjenje rakete.

  Metoda je testirana decenijama, ali vreme radi protiv nje. „Tokom godina ova metoda pripreme goriva postaje sve manje pouzdana“, navodi se u saopštenju kompanije.

  Oprema koja još iz vremena SSSR-a zastareva i zahteva skupe popravke. Zbog toga se već odavno traga za alternativnim načinom punjenja goriva. 

  Novi metod

  „Novi metod je patentiran. Koriste se mobilni agregati koji se napajaju iz vagon-cisterne, a zatim samostalno pripremaju gorivo pre punjenja rakete“, ističe „NPO Mašinogradnja“.

  Ovo će doneti pobedu na raznim poljima. Ako se proizvede nekoliko takvih sistema, steći će se mogućnost da se lako prebacuju na različita mesta u skladu sa potrebama. Agregati će biti izgrađeni na savremenoj elementnoj bazi, što će vremenom automatizovati proces pripreme komponenti. U izradi jedinica učestvovaće supstance prvog stepena opasnosti, amil i heptil.

  Amil i heptil se koriste za rakete „Stilet“, koje takođe proizvodi „Mašinogradnja“. Prema navodima medija, rakete „Stileti“ će se koristiti kao prvi nosači „Avangarda“.

  Tagovi:
  "Stilet", raketni sistem "Avangard", rakete
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga