06:26 21 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  11522
  Pratite nas

  Na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2019“ prvi put su otkrivene osnovne taktičko-tehničke karakteristike najnovije ruske interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“.

  Prema brošuri predstavljenoj na jednom od izložbenih paviljona otvorenih za javnost, domet „Sarmata“ je 18.000 kilometara, početna težina 208,1 tonu, a težina korisne nosivosti je manja od 10 tona.

  Težina goriva je 178 tona, dužina rakete 35,5 metara, prečnik tri metra. Tip borbenog dela — razdvojiva glava sa blokovima individualnog navođenja.

  Testiranje balističke rakete Sarmat
  Ministerstvo oboronы RF
  Testiranje balističke rakete "Sarmat"

  U istom paviljonu nalazi se maketa rakete „Sarmat“ koja se prema terminologiji NATO-a naziva „Satana 2“.

  „Sarmat“ (RS-28) će zameniti najtežu na svetu strategijsku raketu „Vojevoda“ (prema NATO klasifikaciji „Satana“, RS-20B). Ispitno-konstruktorski radovi na projektu „Sarmat“ počeli su 2011. godine.

  Prošle godine je predsednik Rusije Vladimir Putin u obraćanju Saveznoj skupštini objavio o početku aktivne faze testiranja „Sarmata“. Prve serijske rakete trebalo bi da uđu u naoružanje vojske 2021. godine.

  Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija 2019“ održava se od 25. do 30. juna u podmoskovskom parku „Patriot“, na aerodromu „Kubinka“ i poligonu „Alabino“.   

  Novinska agencija „Rusija sevodnja“ je zvanična informativna agencija foruma „Armija 2019“, a međunarodna agencija i radio Sputnjik je međunarodni informativni partner foruma.

  Tagovi:
  forum "Armija 2019", Sarmat (interkontinentalna balistička raketa)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga