18:56 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  1210
  Pratite nas

  Rusija je mnogo puta predlagala da se razgovara o Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, ali američka strana nije voljna da raspravlja o produženju Sporazuma o smanjenju strategijskog nuklearnog naoružanja, niti o izradi novog sporazuma, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu za italijanski list „Korijere dela sera“.

  „Urušavanje sistema međunarodne bezbednosti počelo je jednostranim povlačenjem Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani. Taj sporazum je bio kamen temeljac za ceo sistem kontrole naoružanja“, objasnio je ruski predsednik.

  Putin je predložio da se uporedi obim vojnih rashoda Rusije, koji iznose oko 48 milijardi dolara, i vojnih rashoda Sjedinjenih Američkih Država, koji su veći od 700 milijardi dolara.

  „Nemamo nameru da se uvlačimo u takvo takmičenje, ali imamo obavezu da osiguramo svoju bezbednost... Mi smo više puta predlagali Sjedinjenim Američkim Državama da konkretno i temeljno razjasne pitanja u vezi sa Sporazumom o likvidaciji raketa, ali smo se uvek suočavali sa njihovim odbijanjem. Kao posledica svega toga, Amerikanci sada razbijaju na delove i drugi sporazum“, rekao je Putin.

  Kako kaže prvi čovek Rusije — izgledi za saradnju Rusije i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti smanjenja strategijskih ofanzivnih oružja ostaju nejasni.

  „Početkom 2021. godine ističe važenje Sporazuma o smanjenju strategijskog nuklearnog naoružanja (START). Za sada ne vidimo da su Sjedinjene Američke Države spremne da razgovaraju o njegovom produžavanju, ili o izradi novog sporazuma“, dodao je Putin.

  Putin će u četvrtak biti u poseti Apeninima, tokom koje će razgovarati sa predsednikom Italije Serđom Matarelom, premijerom Đuzepeom Konteom i susresti se sa papom Franjom.

  Tagovi:
  Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga