21:45 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  0 2522
  Pratite nas

  Kina je prvi put predstavila svoj borbeni avion pete generacije J-20, koji već ima redovan serijski broj. Taj broj znači da avion već pripada borbenoj jedinici, a ne test grupi. Izjave kineskog stručnjaka verovatno će uznemiriti stvaraoce F-35.

  Na objavljenoj fotografiji, serijski broj J-20 je „62001“. To je prvi put da J-20 ima broj koji ne počinje sedmicom, što znači da je avion je potpuno spreman za let i da pripada određenoj borbenoj jedinici.

  Štaviše, šestocifreni broj ukazuje da je ovaj J-20 raspoređen na istoku Kine, a samim tim nadomak Tajvana i američkih trupa koje se nalaze u regionu.

  ​Peking je već objavio da Kina koristi ove avione za patroliranje — ali nikada nije objavila fotografiju J-20 sa „borbenim brojem“. Ovo bi takođe moglo biti pokazatelj da su kineski piloti u međuvremenu potpuno savladali svoje nove mašine.

  Fu Kianshao, kineski vojni ekspert, rekao je za „Global tajms“ da su piloti J-20 verovatno prošli opsežnu obuku, koja je pokrivala skoro sve vrste manevara: taktičko ratovanje, borbene formacije, protivraketni manevri i interakcija sa drugim vazduhoplovima.

  Fu takođe naglašava da je, po njegovom mišljenju, J-20 očigledno moćniji od američkog F-35 u tehničkim i borbenim kvalitetima. To se nikako neće dopasti moćnoj američkoj vojnoj industriji.

  Avion je dizajniran na aerodinamičnom principu, a oružje i elektronski sistemi, uključujući radar, avioniku i sisteme za kontrolu leta, biće dodatno usavršavani tokom serijske proizvodnje.

  J-20 će konačno biti predstavljen javnosti tokom parade u čast 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine 1. oktobra na trgu Tiananmen u Pekingu.

  Tagovi:
  broj, J-20, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga