19:50 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  16106
  Pratite nas

  Krajem avgusta su kompanije „Lokid Martin“, „Boing“ i „Rajteon“ potpisali ugovore o izradi prototipa presretača hipersoničnog oružja sa Agencijom za protivraketnu odbranu.

  DARPA napredna istraživačka agencija Pentagona i Agencija za protivraketnu odbranu objavili su u novembru 2018. godine tender za dizajn sistema koji mogu presresti hipersonične aerodinamičke ciljeve.

  Kao rezultat toga, korporacija „Lokid Martin“ potpisala je ugovor o razvoju prototipa hipersoničnog odbrambenog presretača „Valkira“.

  Pentagon očekuje da „Valkira“ efikasno odvrati Rusiju i Kinu. Projekat mora biti realizovan do 2. maja 2020. godine.

  Istovremeno, „Rajteon misil sistems“ zaključio je ugovor vredan 4,445 miliona dolara za razvoj sistema SM3-HAVK.

  Takođe, kompanija „Bing“ potpisala je ugovor u iznosu od 4,357 miliona dolara za razvoj prototipa hiperzvučnog raketnog presretača.

  Za sada nema detaljnijih informacija o ovim programima.

  Podsekretar odbrane Sjedinjenih Država Majkl Grifin izjavio je u januaru 2019. godine da će se sprovesti studija efikasnosti i troškova razmeštanja presretača u svemiru.

  Pored hipersoničnih raketa, SAD se pripremaju za borbu sa krstarećim raketama.

  Početkom septembra na veb stranici „Američke poslovne prilike“ objavljen je dokument Kancelarije za strateško planiranje razvoja i eksperimentiranja Vazduhoplovstva SAD. Pentagon je najavio pokretanje studije o razvoju energetskog oružja, čiji je cilj zaštita vazdušnih baza od krstarećih raketa.

  Tagovi:
  hipersonično oružje, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga