20:30 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  22154
  Pratite nas

  Domet ruske rakete H-101 za sada je nedostižan za konkurente, rekao je generalni direktor korporacije „Taktično raketno naoružanje“ Boris Obnosov u intervjuu portalu „Vojno-industrijski kurijer“, komentarišući kako Rusija može da se suprotstavi nedavnom američkom testiranju raketa dometa do 1.000 kilometara.

  Prema rečima Obnosova, ako bi H-101 mogla leteti na neograničenim dužinama, tada bi ruski konstruktori imali mogućnost da poboljšaju njene taktičko-tehničke karakteristike, ali postoje određena ograničenja.

  „Glavno je naša tehnološka baza kojom se možemo ponositi. Međutim, mi smo zemlja koja veoma poštuje zakon. Naš sistem ograničenja je povezan sa međunarodnim obavezama i veoma se kontroliše. Ja sam neposredno učestvovao u pregovorima o konvencionalnom naoružanju, zabrani nuklearnog testiranja. Mogu da potvrdim da smo veoma tačni u realizaciji svojih obaveza“, dodao je on.

  Obnosov je podsetio na reči Vladimira Putina da se ne sme dozvoliti nova trka u naoružanju, ali, naglasio je on, bezbednost zemlje će u svakom slučaju biti osigurana.

  „Ako nam postave zadatak, rešićemo ga i to uz najmanje troškove. Postoje nacrti, znanje, veštine. Tako da će bezbednost zemlje biti osigurana“, zaključio je šef korporacije.

  Pentagon je 19. avgusta saopštio da je testirao konvencionalnu krstareću raketu kopnenog baziranja, koja je ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Raketa je uspešno pogodila cilj, nakon više od 500 kilometara leta. Dejstvo sporazuma je okončano 2. avgusta, a prema njemu su bile zabranjene rakete dometa 500 do 5.500 kilometara. Pentagon je kasnije potvrdio za Sputnjik da je testirana modifikacija krstareće rakete „Tomahavk“ predviđena za pogađanje kopnenih ciljeva.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga