07:50 04 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  414147
  Pratite nas

  Sjedinjene Američke Države moraju da povećaju broj bombardera sa 156 na 225 ili više kako bi mogle da se suprotstave Rusiji i Kini u novim uslovima, piše portal „Vorior mejven“, pozivajući se na šefa strateške komande globalnih napadačkih snaga Timotija Reja.

  Visoki američki vazduhoplovni zvaničnici smatraju da trenutni nedostatak američkih bombardera dovodi odeljenje i celu zemlju u veliki rizik u slučaju neprijateljskog napada, pišu mediji.

  Prema rečima generala Reja, vazduhoplovnim silama Sjedinjenih Država potrebno je 225 bombardera da odgovore na navodnu pretnju rivala kao što su Rusija i Kina.

  Američka vojska smatra da bi broj ove vrste aviona trebala poovećati sa 156 na više od 220.

  Stručnjaci ističu da je problem flote bombardera pogoršan zbog starosti aviona: B-1S, B-2S i B-52, u upotrebi su u Sjedinjenim Državama od pre više decenija.

  Iako Vašington poboljšava ove avione, što im omogućava da ih dugo održavaju u radu, američkim vazduhoplovnim snagama potrebni su novi modeli kao što je B-21 „rejder“, za koji se očekuje da će se pojaviti 2020. godine.

  „Američka avijacija je gerijatrijska sila: ima bombe, tankere i letelice za treniranje starije od 50 godina, helikoptere starije od 40 godina i bombardere starije od 30 godina, a nedostaje mu više od 2.000 pilota“, rekao je general-potpukovnik David Deptula, dekan Mičel instituta za vazduhoplovne studije.

  U međuvremenu, general Rej je istakao da su teškoće bombardera komplikovane i zbog nedostatka aviona ove klase među američkim saveznicima.

  „Saveznici nemaju bombardere“, rekao je on.

  Izjave generala usledile su posle više saopštenja Pentagona u kome je istaknuto da bi američke vazduhoplovne snage do 2025. mogle zaostajati za Rusijom i Kinom.

  Tagovi:
  flota, SAD, bombarder
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga