13:16 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 3803
  Pratite nas

  Beograd očekuje početak isporuke četiri nova desantno-jurišna helikoptera Mi-35M za Vojsku Srbije, a Sputnjik je došao do ekskluzivnih fotografija srpskih "letećih tenkova" na nebu iznad Rostova na Donu, gde srpski piloti i tehničari prolaze obuku.

  Autor fotografija je ruski fotograf i zaljubljenik u avijaciju Erik Romanenko, koji gotovo svakodnevno posmatra prelete srpskih letelica.

  „Lepo je videti nove savremene izvozne verzije borbenih helikoptera Mi-35, proizvedenih na rostovskom helikopterskom zavodu, posebno za vazduhoplovstvo Srbije, jer je srpski narod zaista bratski za Rusiju“, rekao je Romanenko za Sputnjik.

  Deo letačkog i tehničkog sastava 714. protivoklopne helikopterske eskadrile „Senke“ u bazi "Rosvertol" prolaze šestomesečnu obuku za helikopter Mi-35, koju će završiti u novembru. 

  Kako Sputnjik saznaje, srpski piloti na nebu iznad Rostova, grada na jugozapadu Rusije, svakodnevno lete – u dnevnim i noćnim uslovima.

  © Foto : Erik Romanjenko
  Srpski M-35M na nebu iznad Rostova na Donu

  Srbija bi prema najavama trebalo da u prvom kvartalu 2020. godine preuzme nove helikoptere, ali ima nagoveštaja da bi se to moglo dogoditi i do kraja ove godine.

  Ranije je major Dobrosav Drndarević, komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile iz Kraljeva, govoreći o karakteristikama helikoptera Mi-35M, rekao da je razlika velika u odnosu na ono što je VS do sada imala.

  Jedna od tih razlika je oprema helikoptera i sami instrumenti - prelazak sa analognog na digitalno. Druga razlika je borbena upotreba u dnevnim i noćnim uslovima i u složenim meteo-uslovima. Dobija se i dodatni nivo zaštite jer je helikopter oklopljen – glavni sistemi, motor, rotor, kao i sama kabina i piloti su zaštićeni. Takođe, sada se stvorila mogućnost dejstvovanja na većim daljinama - i danju i noću - jer helikopter raspolaže termovizijom, televizijom, opremljen je i naočarima za noćno letenje.

  Istakao je da je helikopter prvenstveno namenjen za protivoklopnu borbu, ali osposobljen i za celu paletu drugih zadataka koje može da izvršava, kao što su prevoženje ljudstva, tereta i izviđanje i iz vazduha.

  Rusija je ove nedelje isporučila tri vojno-transportna helikoptera Mi-17V5 za RV i PVO Vojske Srbije, o čemu je Sputnjik eksluzivno pisao.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga