22:30 05 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  22002
  Pratite nas

  Rusija je postavila radarski sistem „podsolnuh“ na Baltik i na Daleki istok, a planira se i raspoređivanje novog sistema „kontejner“ rekao je u intervjuu za Sputnjik generalni direktor Naučno-istraživačkog instituta za radio-veze na velikoj udaljenosti Kiril Makarov.

  Za sada postoje tri takve stanice — jedna u Ohotskom, druga u Japanskom i treća u Kaspijskom moru. 

  „Podsolnuh“ (suncokret) je namenjen za otkrivanje nadvodnih i vazdušnih ciljeva. Glavna specifičnost stanice je posmatranje iza horizonta, koje omogućava da se otkrivaju ciljevi koji se ne vide golim okom. Stanica će istovremeno moći da otkrije, prati i klasifikuje do 300 pomorskih i 100 vazdušnih objekata.

  Radar „podsolnuh“ je testiran 2006. godine.

  I „kontejner“ će čuvati rusko nebo

  Osim „suncokreta“, u Rusiji će biti postavljen i radar nove generacije „kontejner“, koji može otkriti hiperzvučne rakete, rekao je Makarov.

  „Novi radar ’Kontejner‘ je predviđen za otkrivanje svih tipova aerodinamičkih ciljeva. To su borbeni avioni, strateška avijacija, krstareće rakete, hiperzvučne letelice i tako dalje. Stanica koristi pojavu reflektovanja radio-talasa decimetarskog opsega od jonosfere“, rekao je Makarov.

  Planirano je da bude četiri takvih stanica.

  „Prva na zapadu, druga na istoku. Osim toga, planirano je pravljenje stanica za severozapadni i južni pravac“, objasnio je generalni direktor instituta.

  On je naveo da ovaj radar poseduje takozvanu mrtvu zonu.

  „Ona iznosi 900 kilometara, zbog čega je bila doneta odluka da se stanica postavi u unutrašnjosti zemlje. To omogućava stanici da bude sigurna i da kontroliše vazdušni prostor susednih država“, rekao je Makarov.

  Tagovi:
  radar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga