03:52 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  12245
  Pratite nas

  Govoreći o karakteristikama helikoptera Mi-35M, koji je danas prezentovan u Batajnici, major Dobrosav Drndarević, komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile iz Kraljeva ističe da su veoma različite u odnosu na ono što je Vojska Srbije do sada imala.

  Jedna od tih razlika je oprema helikoptera i sami instrumenti — prelazak sa analognog na digitalno. Druga razlika je borbena upotreba u dnevnim i noćnim uslovima i u složenim meteorološkim uslovima. Dobija se i dodatni nivo zaštite jer je helikopter oklopljen — glavni sistemi, motor, rotor, kao i sama kabina i piloti su zaštićeni. Takođe, sada se stvorila mogućnost dejstvovanja na većim daljinama i danju i noću, jer helikopter raspolaže termovizijom, televizijom, opremljen je i naočarima za noćno letenje.

  Istakao je da je helikopter prvenstveno namenjen za protivoklopnu borbu, ali osposobljen i za celu paletu drugih zadataka koje može da izvršava, kao što su prevoženje ljudstva, tereta i izviđanje i iz vazduha.

  Višenamenski helikopteri izvršavaju širok krug zadataka

  Vojni ekspert Svetozar Jokanović za Sputnjik objašnjava da novi helikopteri mogu izvršavati široki krug zadataka u uslovima realnih borbenih dejstava. Pored transporta vojnika (24 u sedećem položaju ili 36 padobranaca sa opremom i ličnim naoružanjem), različitog tereta (do četiri tone unutar trupa ili na spoljašnjem nosaču), obavljanja zadataka traganja i spasavanja (može da preveze 12 ranjenika na nosilima sa medicinskom pratnjom), patroliranja i izviđanja, novi helikopteri mogu da pružaju i vatrenu podršku našim snagama, uništavaju živu silu i tehniku protivnika na zemlji ili vodi.

  Helikopter Mi-17V-5
  © Sputnik / Vladimir Astapkovič
  Helikopter Mi-17V-5

  Taj stručnjak za rusku avijaciju dodaje da su osnovno naoružanje helikoptera Mi-17V5 četiri 20-cevna saćasta lansera B-8V-20 koji koriste nevođena raketna zrna S-8, kalibra 80 milimetara. Mogu da nose i kontejner UPK-23-250 sa dvocevnim topom GŠ-23 kalibra 23 milimetara sa 250 granata i nevođene avio-bombe FAB-100.

  Prema njegovim rečima, za zaštitu helikoptera nabavljeni su i dispenzeri IC mamaca. Pored toga, helikopteri će dobiti pancirne ploče koje se mogu postaviti na helikopter.

  „Od tri helikoptera jedan je prilagođen zahtevima naših specijalnih snaga, pa umesto već standardne utovarno-istovarne rampe ima klasična vrata na zadnjem delu trupa. U borbenim uslovima sa tim helikopterom omogućen je desant 36 vojnika za svega 15 sekundi!“, ističe Jokanović.

  Na vojnom aerodromu u Batajnici danas su prezentovani novi helikopteri, kojima je opremljena Vojska Srbije.

  Pored ruskih helikoptera Mi-17 i Mi-35, u Batajnici su predstavljeni i „Erbasovi“ helikopteri H-154.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga