14:01 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  0 2024
  Pratite nas

  Poboljšanje materijalnog statusa pripadnika vazduhoplovstva se već oseća i to je važno, ali ne i presudno za bavljenje pozivom pilota, jer je to zanimanje koje pre svega morate voleti i čemu treba biti posvećen, istakli su potpukovnik Dobrosav Drndarević, pilot helikoptera Mi-35 i major Bojan Trkulja, pilot helikoptera Mi-17.

  Govoreći o novim helikopterima Vojske Srbije koji su juče predstavljeni, Drndarević je za televiziju „Prva“ rekao da helikoptere Mi-35 zbog svog izgleda na Zapadu zovu „leteći tenkovi“, a u Rusiji „krokodili“, i poručio da je reč o helikopterima koji su u svakom pogledu u svetskom vrhu.

  On je dodao da je, u odnosu na ono što smo imali dosad, nabavka tih helikoptera zaista veliki iskorak i tehničko-tehnološko unapređenje helikopterske eskadrile, a samim tim i Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  Helikopter Mi-35 prvenstveno je namenjen za izvršavanje borbenih zadataka. To je višenamenski borbeni helikopter. Osnovni zadatak je upotreba u borbenim dejstvima, kao podrška kopnenim snagama na zemlji. Pored te osnovne namene, može da izvršava čitavu paletu drugih zadataka, kao što su prevoženje tereta, izviđanja iz vazdušnog prostora, sanitetsko prevoženje bolesnih i ranjenih. Odličan helikopter koji može da izvršava i složene zadatke“, rekao je potpukovnik Drndarević.

  Za obuku na novim letelicama potpukovnik Drndarević je istakao da je bila intenzivna i zahtevna i dodao da se usavršavanjem pilota podiže sposobnost čitave vojske da odgovori na sve izazove i pretnje.

  Prema rečima majora Trkulje, višenamenski helikopteri Mi-8 na našim prostorima su u upotrebi već pet decenija, a mlađa generacija helikoptera Mi-17 naslednik je te generacije i osim osnovne — transportne namene, može da ispuni brojne zadatke, kao što su gašenja požara, nošenje spoljnog tereta, kao i zadatke traganja i spasavanja, i može da ostvari ozbiljne efekte u borbenim dejstvima, preneo je Tanjug.

  Major Trkulja je rekao da je obuka za upravljanje novim helikopterima trajala šest meseci, da je protekla u najboljem redu i da su svi zadovoljni rezultatima.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga