09:02 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  0 1724
  Pratite nas

  Pažnju američkih medija privukla je nova ruska snajperska puška „Čukavina“ (SVČ), koja bi za neko vreme trebalo da zameni običnu SVD (snajperska puška „Dragunov“). Očekuje se da će serijska proizvodnja ove puške početi već 2020. godine.

  U članku koji je objavio časopis „Nešenal interest“, navodi se da je za razliku od SVD, koja je prvobitno pravljena za municiju kalibra 7,62h54R, SVČ projektovana po modularnom sistemu i odgovara različitim kalibrima. Radi se o modifikacijama koje su napravljene za standardni kalibar 7,62h54R, kalibar NATO-a 7,62h51 za izvoz i za kalibar 338 „Lapua Magnum“.

  Autor teksta takođe ističe savremeniji dizajn SVČ u poređenju sa SVD. Naglašava se mogućnost praktične upotrebe dvonošca, ručice za doziranje koja je postavljena sa leve strane i prisustvo pikatinijeve šine, koja omogućava da se na novu pušku postavljaju savremeni nišani, uređaja za noćno osmatranje i termovizijskih uređaja.

  Autor skreće pažnju na činjenicu da verzija SVČ, koja je projektovana za kalibar 7,62h54R, može da koristi šaržere od SVD. To pokazuje kompatibilnost sa postojećim arsenalom oružja.

  List posebno ističe da je Rusija odana kalibru 7,62h54R, koji obezbeđuje preciznost pucanja. U članku se, takođe, navodi i da Rusija pravi odlične snajperske patrone ovog kalibra. Međutim, autor smatra da je zbog njihovih karakteristika teško smestiti veliki broj municije u jedan šaržer.

  Sve u svemu, SVČ je postala neophodna nadogradnja u uslovima modernizacije ruske armije, zaključuje „Nešenal interest“.

  Tagovi:
  Nešenal interest, snajper, puška
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga