07:26 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  62855
  Pratite nas

  U rejonu sela Mozgovo kod Aleksinca opitno gađanje iz samohodne top-haubice 155 mm NORA-B52 M15 zajedno su danas izveli pripadnici Mešovite artiljerijske brigade i Tehničkog opitnog centra, sa kolegama iz firme „Jugoimport SDPR“.

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je prisustvovao opitnom gađanju rekao je da je prvi put posle 1991. godine Vojska Srbije ispalila projektil čiji je domet 40 kilometara.

  „Ovo je za nas istorijski dan i pokazalo se da smo u stanju da povratimo sposobnosti koje smo nekada imali“, prenelo je Ministarstvo odbrane navode ministra.

  Prema njegovim rečima, veoma je mali broj zemalja na svetu koje su u stanju da prave i oruđe i municiju koju to oruđe koristi.

  „Naša zemlja pokazuje da je sačuvala odbrambenu industriju Srbije i da Vojska Srbije ima na koga da se osloni, kao i da je u stanju da parira bilo kojoj svetskoj sili kada su u pitanju artiljerija i dalekometni artiljerijski projektili“, poručio je ministar odbrane.

   Opitno gađanje iz samohodne top-haubice 155 mm NORA-B52 M15, projektil dometa 40 kilometara
  © Foto : Jovo Mamula
  Opitno gađanje iz samohodne top-haubice 155 mm NORA-B52 M15, projektil dometa 40 kilometara

  Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović rekao je da odbrambena industrija Srbije nastavlja da razvija nove tipove i oruđa i dalekometne municije.

  „Trend u svetu je da se povećava domet precizne vatre i da se uvode druge metode, kao što su projektili sa projekcijom putanje koji omogućavaju veću preciznost na tim dometima. Srbija je jedna od retkih zemalja, među  10 zemalja u svetu, koje imaju mogućnost da razvijaju ovakvu vrstu dalekometnih artiljerijskih sistema, oruđa i municije i sistema za upravljanje vatrom“, rekao je Miloradović.

  Za one koji razvijaju i proizvode naoružanje, za one koji ga koriste i koji se obučavaju na njemu važno je da imamo odgovarajuće poligone na kojima se može vršiti testiranje, jer se samo tako mogu iskoristiti maksimalni potencijali oruđa, naglašava Miloradović.

  „Danas smo ispunili cilj i ostvarili to što smo hteli, dobacili u rejon ciljeva od 40 kilometara, prvi put u ovakvim uslovima, sa potpuno domaćim proizvodom, samohodnom top-haubicom koja je plod domaćeg razvoja i municijom koja je u najvećoj meri proizvedena u Srbiji. Značajan rezultat i značajan pomak, jer to do sada nismo imali prilike da radimo“, rekao je pomoćnik generalnog direktora za poslove razvoja firme „Jugoimport SDPR“ Milan Furtula.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Ministarstvo odbrane Srbije, Vojska Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga