16:16 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  Piše
  11811
  Pratite nas

  Rusija planira da započne serijsku proizvodnju najnovijeg oklopnog vozila „Atlet“, koje će zameniti popularnog „Tigra“. Eksperti ističu da je „Atlet“ gotovo neuništiv, s obzirom da je otporan na metke i eksploziju.

  Atlet“ je prošao fazu kompleksnih terenskih ispitivanja, a pre svega njegova oklopna zaštita testirana je na različite tipove municije, kao i na minsko-eksplozivna sredstva.

  Kod novog oklopnog vozila „Atlet“, koji ima pogon 4h4, poboljšane su praktično sve karakteristike u odnosu na sadašnji model vozila „Tigar“, koji koristi ruska vojska. Pre svega treba naglasiti da je novo vozilo napravljeno na osnovu iskustava borbene upotrebe oklopnih vozila „Tigar“ u Siriji . U odnosu na svog prethodnika „Atlet“ ima snažniju protivminsku zaštitu i pod točkovima može da izdrži eksploziju protivtenkovske mine ili imrovizovanog eksplozivnog sredstva.

  „Glavna razlika je to što je to oklopno vozilo većih dimenzija, većeg kapaciteta i mnogo je zaštićenije od ‘Tigra’ tj. ima veće mogućnosti u uslovima granatiranja ili na minskom polju. Kada dođe do eksplozije u blizini vozila ili ispod njega, on štiti posadu i osigurava posadi ili borbenoj jedinici koja je u njemu da preživi“, kaže ruski vojni ekspert Dmitrij Kornjev.

  Bolji i od „Tigra“

  Serijska proizvodnja oklopnog vozila „Atlet“ trebalo bi da počne 2021, a očekuje se da će državna testiranja biti završena do kraja ove godine. Vozila su predviđena za prevoz vojske i vojnog tereta, obezbeđujući visok nivo zaštite, kao i vuču prikolice i instaliranje naoružanja.

  Glavne razlike novog vozila u odnosu na oklopno vozilo „Tigar” su povećana nosivost tereta do 1600 kilograma, povećana protivminska i balistička otpornost i ima snažniji dizel motor ruske proizvodnje od 240 konjskih snaga.

  Kornjev takođe ističe i da je glavna svrha oklopnog vozila „Atlet“ patroliranje.

  „Setimo se situacije u Siriji i zajedničkog patroliranja s Turcima. Za takva patroliranja, za rad u specijalnim operacijama, takvo vozilo pruža znatno veću zaštitu posadi i sredstvima, koja su na njemu postavljena“, rekao je stručnjak.

  Vozila su standardno opremljena antitraumatskim sedištima za sve članove posade, kao i sistemom za kondicioniranje vazduha u kabini. Zavisno od modifikacije, oklopno vozilo „Atlet” može da preveze od dva do osam vojnika.

  Oklopnjak za pustinjske uslove

  „Atlet“ može da razvije brzinu i od 120 kilometara na sat, a sa punim rezervoarom može da pređe i hiljadu kilometara. Ruski mediji navode da će oklopno vozilo „Atlet“ biti proizvedeno u verzijama sa troja i petora vrata.

  Kornjev smatra da će u perspektivi na osnovu ovog vozila biti stvorena specijalna tehnika.

  „Moguće je da će na osnovu njega biti stvorena neka specijalna vozila, na primer za nošenje raketnih sistema. Ali o tome još nema informacija. Vozilo se i dalje pravi, testira se. Sasvim je moguće da ako testiranja pokažu da je vozilo dobro da se na bazi njega stvore i specijalni kompleksi različitih sistema naoružanja“, smatra Kornjev.

  Kako dodaje, novo vozilo je najverovatnije predviđeno i za izvoz.

  „Mislim da će se uglavnom stvoriti za rad u pustinjskim oblastima, gde si velike vrućine - možda za regione poput Bliskog Istoka, Avganistana i drugih žarišta. Tamo gde ima minskih polja i gde vojska mora redovno da patrolira“, zaključio je vojni ekspert.

  Tagovi:
  naoružanje, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga