04:47 09 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  11603
  Pratite nas

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je konstrukcionim ispitivanjima gađanjem iz modernizovane samohodne haubice 122 mm „Gvozdika“ na vojnom kompleksu Pasuljanske livade.

  Vulin je rekao da je „Gvozdika“ pokazala da je izuzetno upotrebljiva, korisna i da će još dugo moći da služi Vojsci Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  Modernizovana samohodna haubica „Gvozdika“
  Vulin: „Gvozdika“ će dugo služiti Vojsci Srbije.

  Prema njegovim rečima, povećan joj je domet, ugrađen je jedan od najsavremenijih sistema za upravljanje vatrom, u stanju je da dejstvuje sa položaja već nakon 20 sekundi od kako dođe na odgovarajući položaj i isto toliko vremena joj je potrebno da promeni položaj.

  „Mnogo je komfornija za samu posadu, ima odgovarajuće balističke računare koji su u stanju da bez računanja i neposrednog rada vojnika pronađu i pogode cilj. Imate jedno moderno i savremeno sredstvo koje je neuporedivo jeftinije od sredstava istog kvaliteta kad bi bili kupovani od nekog sa strane“, naglasio je ministar.

  I ovde pokazujemo, kako je ocenio, da je naša domaća pamet, jer modernizaciju sprovodi Vojnotehnički institut, veoma konkurentna, veoma prilagodljiva i veoma korisna za našu vojsku.

  Artiljerija u Vojsci Srbije je veoma važan rod i Vojska Srbije je u svim ratovima, od Prvog svetskog rata do danas, artiljerijom dobijala premoć. Mi to, naravno, nećemo izgubiti“, kazao je Vulin.

  Vulin je istakao da ćemo, sa modernizacijom i naše raketne artiljerije, ali i sredstava kakva je „Gvozdika“, samo ojačati našu vojsku za daleko manje sredstava, nego kada bismo kupovali nešto novo.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  naoružanje, modernizacija, haubica, Vojska Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga