10:17 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  0 168
  Pratite nas

  Pentagon je od američkog Kongresa zatražio odobrenje za kupovinu dve nuklearne podmornice klase „Kolumbija“, koje će nositi interkontinentalne balističke projektile. Ove podmornice se nazivaju i „oružjem sudnjeg dana“, jer su prvenstveno namenjene za nuklearnu odmazdu u slučaju napada atomskim oružjem na kopno.

  Za dve podmornice američka mornarica namerava da plati 17,7 milijardi dolara. Ove podmornice biće jedan od tri dela američke „nuklearne trijade“ (odnosno mogućnosti nuklearnog udara sa kopna, vazduha i mora), piše „Difens njuz“.

  Pentagon već pregovara sa „Dženeral dajnamiksom“, proizvođačem podmornica, ali ne može da sklopi posao bez odobrenja Kongresa. Obe strane se nadaju odobrenju, jer bi to „Dženeral dajnamiksu“ značilo posao u vreme ekonomskih problema zbog pandemije virusa korona, a Pentagonu nižu cenu nego da pandemije nema.

  Ovaj zahtev dolazi u trenutku kada Bela kuća i američki Senat, odnosno njegov Odbor za oružane snage, pripremaju nacrt Zakona o nacionalnoj odbrani, koji bi trebalo da bude završen 2021. Predsednik pododbora za mornaricu u Odboru za oružane snage Dejvid Perdju rekao je da podržava ovaj zahtev Pentagona, jer donosi uštedu i povećava efikasnost vojske, ali još nije jasno kako će Kongres reagovati.

  Američka vojska namerava da nabavi ukupno 12 podmornica klase „Kolumbija“, čiji je dizajn završen prošle godine.

  Svih 12 podmornica trebalo bi da koštaju najmanje 109 milijardi dolara, a prva bi u operativnu upotrebu trebalo da uđe 2031. godine.

  Te podmornice namenjene su nuklearnoj odmazdi, odnosno uzvratnom udaru u slučaju napada na nuklearne snage SAD na kopnu.

  Tih 12 podmornica nosilo bi ukupno više od 100 nuklearnih bojevih glava, a dejstvovale bi sa skrivenih pozicija u svetskim okeanima.

  Podmornice klase „Kolumbija“ treba da zamene vremešne podmornice „Ohajo“, a američka mornarica želi da prvu otplati već sledeće godine, drugu 2024, a ostalih 10 po jednu godišnje od 2026. do 2035. godine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Kongres, Sjedinjene Američke Države, nuklearne podmornice
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga