17:39 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  0 1214
  Pratite nas

  Ruske nuklearne podmornice „Habarovsk“ projekta 09851 i „Belgorod“ projekta 09852 predstavljaju najtajnije ruske podmornice, piše časopis „Forbs“.

  Američki list navodi da se poniranje prve podmornice očekuje u junu. Ova nuklearna podmornica, poput „Belgoroda“, trebalo bi da u svom arsenalu nosi šest nuklearnih torpeda „Posejdon“.

  ​U članku se ističe da Rusija, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, gradi ne jednu, već šest vrsta podmornica, što predstavlja „najveću modernizaciju od vremena Hladnog rata“.

  Analitičar „Forbsa“ opisuje podmornicu klase „Belgorod“ kao „ogromnu podmornicu koja prkosi klasifikaciji“ i istovremeno služi kao plovilo za „specijalne špijunske misije“ i nosač strateškog naoružanja „Posejdon“.

  Nuklearna podmornica Belgorod
  © Sputnik / Pavel Lьvov
  Nuklearna podmornica "Belgorod"

  Prošle nedelje izvor iz vojne industrije izjavio je za Sputnjik da će se testiranje „Posejdona“ na „Belgorodu“ nastaviti do kraja 2021. Podmornica „Belgorod“ biće duga 184 metra i biće najduža podmornica na svetu, čak veća od strateške podmornice Projekta 941 klase „Akula“. Ako sve bude išlo po planu, očekuje se da se „Belgorod“ pridruži mornarici u septembru.

  Očekuje se da će podmornica Projekta 09851 „Habarovsk“ biti predstavljena krajem ovog meseca. „Habarovsk“ je položen u ruskom brodogradilištu „Sevmaš“ 2014. godine i predstavlja ozbiljno modifikovanu varijantu klase „Borej“ smanjenih dimenzija koja nosi različito naoružanje. O podmornici nije dostupno mnogo informacija, osim da mornarica planira da izgradi četiri ovakve podmornice.

  ​Sledeća na „Forbsovoj“ listi je strateška podmornica „Knjaz Vladimir“, prva modernizovana podmornica klase „Borej A“ (Projekat 955A). Ova podmornica može da nosi do 16 interkontinentalnih balističkih raketa „Bulava“.

  Nuklearna strateška podmornica Knjaz Vladimir Projekta 955A Borej A u vodama Severodvinska
  © Sputnik / Sputnik
  Nuklearna strateška podmornica "Knjaz Vladimir" Projekta 955A "Borej A" u vodama Severodvinska

  Očekuje se da ove podmornice čine „okosnicu ruskog nuklearnog obuzdavanja narednih decenija“, ističe se u članku. Porinuto je još šest podmornica klase „Borej“ i očekuje se da će one biti puštene u rad u narednih nekoliko godina.

  Sledeća je podmornica-raketna krstarica klase „Jasen M“, koja nosi rakete „Kalibar“ za napad na kopno, kao i supersonične protivbrodske rakete „Oniks“ i hipersonične protivbrodske rakete „Cirkon“. Ruska mornarica ima jednu podmornicu klase „Jasen“ (K-560 „Severodvinsk“), do su u toku pomorska ispitivanja podmirnice „Kazanj“, a „Novosibirsk“ je porinut u decembru prošle godine. Grade se još četiri plovila klase „Jasen M“.

  Višenamenska nuklearna podmornica projekta Jasen K-560 Severodvinsk
  Press-služba OAO "PO "Sevmaš"
  Višenamenska nuklearna podmornica projekta "Jasen" K-560 "Severodvinsk"

  Autor piše da ne treba zaboraviti ni klasu „Lada“, dizel-električnu udarnu podmornicu četvrte generacije koju je konstruisao biro „Rubin“ i koja je naoružana protivbrodskim torpedima, ali i krstarećim raketama „Kalibar“. Podmornice su napravljene upravo za obranu mornaričkih baza, obalskih voda i pomorskih staza. Jedna podmornica klase „Lada“ puštena je u rad 2010. godine, a dve bi trebalo da uđu u upotrebu krajem 2020. i krajem 2021. godine. Još dve će biti izgrađene u brodogradilištu „Admiralitet“ u Sankt Peterburgu.

  Morski duh, nevidljiva ruska podmornica
  © Sputnik / Alexei Danichev
  Morski duh, nevidljiva ruska podmornica

  Poslednja na listi je poboljšana „klasa Kilo“, u Rusiji poznata kao Projekat 636.3 „Varšavjanka“ – još jedna dizel-električna klasa plovila sa protivbrodskim i raketama „Kalibar“. Rusija ima u upotrebi sedam ovih podmornica, pri čemu će još pet biti pušteno u rad između kraja 2020. i 2022. godine.  

  Podmornica Varšavjanka
  © Sputnik / Vitalij Anjkov
  Podmornica "Varšavjanka"

  Autor sugeriše da „toliko različitih klasa podmornica ima svoje prednosti i nedostatke. Smatra se da je manje efikasna, ali podjednako se svaka vrsta može bolje prilagoditi svojoj namenjenoj ulozi“.

  Zaista, budući da ruska mornarička doktrina ne poziva na nametanje mornaričke moći širom sveta, niti operacije skupih i izloženih udarnih grupa daleko od svojih matičnih luka, široka upotreba podmornica omogućava Moskvi obuzdavanje pretnji u blizini njenih teritorijalnih voda, ograničene mogućnosti razmeštanja za misije poput nedavne protivterorističke kampanje u Siriji i, što je najvažnije, zagarantovani drugi udar u slučaju iznenadnog neprijateljskog napada na Rusiju.

  Tagovi:
  podmornica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga