12:01 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 665
  Pratite nas

  Islamska republika već godinama sve više razvija svoju domaću industriju oružja, počevši to da radi suočena sa međunarodnim sankcijama i nesposobnošću da kupuje oružje u inostranstvu. Poslednjih godina, država je između ostalog razvila sopstvene tenkove, prevoze, radare, sisteme protivvazdušne odbrane i mlaznjake.

  Islamski revolucionarni gardijski korpus (IRGC) predstavio je najnovije dodatke svom arsenalu oružja, uključujući novi oklopni transporter, bespilotne letelice i mitraljez, a sve ih je proizvela iranska Istraživačka i samostalna organizacija kopnenih snaga IRGC-a.

  Oklopni transporter, BTR-50, unapređena je verzija svog prethodnika Makran, koja se može pohvaliti poboljšanim oklopom i kupolom sa naoružanjem. Potonji je opremljen boljim sistemom za upravljanje vatrom, termalnim sistemom noćnog vida i laserom za merenje rastojanja. Kupola je naoružana automatskim topom kalibra 30 mm i mitraljezom kalibra 7,62 mm, a oba oružja kontrološu se iznutra.

  Uz sve to, IRGC je predstavio svoju najnoviju bespilotnu letelicu, pod nazivom Me'raj-1, koja će dopuniti arsenal domaće razvijenih i proizvedenih bespilotnih letelica, među kojima su nedavno prezentovane Karar borbena bespilotna letelica i Ababil špijunska bespilotna letelica. Me'raj-1 može da pređe do 1.000 kilometara, da se zadržava u vazduhu preko 10 sati, da se podigne na nadmorsku visinu od 3,7 kilometara i da nosi pet kilograma korisnog tereta.

  Iranska vojska takođe je predstavila svoj najnoviji mitraljez, So'ban-1, domaću modifikaciju ruskog PRD-a i mašinu za traženje mina. Mašina može da otkrije mine ukopane do 30 cm duboko u zemlju na udaljenosti od 30 metara, a sposobna je i da čisti minska polja brzinom od 10 kilometara na sat.

  IRGC je takođe predstavio njihov najnoviji borbeni avion, koji su u potpunosti razvili iranski inženjeri. Kosar-3 je poslednja iteracija kosarskih mlaznjaka, a iranska vojska smatra je borcem četvrte generacije. Avion ima varijante sa jednim ili dvostrukim sedištem i dizajniran je za misije vazdušne podrške bliskog dometa.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Dronovi, letelice, naoružanje, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga