16:33 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  32985
  Pratite nas

  Srpska vojska dobija pojačanje u Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani. Novi integrisani sistem dejstvovaće protiv bespilotnih letelica modernizovanim radarom „žirafa“, raketama „igla“ i PASARS-om, na koji će kasnije biti pridodate i najmodernije rakete „mistral“.

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković prisustvovali su ispitivanjima rada protivavionskog samohodnog artiljerijsko-raketnog sistema (PASARS) sa integrisanim raketama „igla” uvezanog sa modernizovanim osmatračko-akvizicijskim radarom „Žirafa, na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici.

  Razvoj protivavionskog sistema PASARS, zajedno sa modernizovanim radarom „žirafa“, velika je stvar ne samo za našu protivvazduhoplovnu odbranu, već za čitavu našu vojsku, rekao je Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  „Vojska Srbije neprekidno se modernizuje. Naši ljudi se obučavaju i ono što je najvažnije, pokazujemo da su naši inžinjeri i naši konstruktori u stanju da prate svetske trendove i da nalaze najbolja rešenja koja mogu da se primene na našoj tehnici i našoj tehnologiji. Vojska Srbije, zahvaljujući takvim ljudima, u stanju je da se oprema i naoružava mnogo jeftinije nego što bi to radila da je na tržištu“, rekao je ministar odbrane.

  Vulin je naglasio da je naše samo ono što je proizvod naše pameti i što sami proizvedemo, jer sve drugo podleže tuđim odlukama, nekim drugim pravima i ne može da se koristi onako kako mislimo da treba.

  Radar Žirafa Vojske Srbije
  © Foto : Ministarstvo odbrane Srbije/Andrija Gavrilović
  Radar "Žirafa" je modernizovan

  Prema rečima v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr Nenada Miloradovića, trupna protivvazduhoplovna odbrana godinama je bila zapostavljana kako kod nas tako i kod mnogo razvijenijih zemalja, ali se sada ponovo intenzivno radi na njenom poboljšanju.

  Žirafa, Pasars i igla novi pvo sistem Vojske Srbije
  Andrija Gavrilovic
  Na PASARS su postavljene rakete "igla", a uskoro će i rakete "mistral"

  On objašnjava da sistem PASARS-16 - samohodno protivavionsko oruđe bazirano na topu „bofors“ 40 mm i modernizovani radar „žirafa“ koji je osnovni osmatrački senzor baterije sistema PASARS, su dva sistema koji čine osnovu naše modernizovane trupne PVO.

  „Na radaru „Žirafa“ u toku su ispitivanja, pre uvođenja u naoružanje, softverskog radarskog prijemnika, koji značajno poboljšava njegove sposobnosti. To je prva faza u modernizaciji tog radara na kome se unapređuju razni podsistemi kako bi radar imao sveukupno bolje karakteristike - veće daljine zahvata malorazmernih ciljeva, poput malih bespilotnih letelica koje sada postaju dominantna pretnja, povećanje brzine zauzimanja borbenog položaja, povećanja broja oruđa kojima može da se upravlja tj. kojima mogu da se automatski dodele ciljevi“, rekao je Miloradović.

  Žirafa, Pasars i igla novi pvo sistem Vojske Srbije
  © Foto : Ministarstvo odbrane Srbije/Andrija Gavrilović
  Integrisani PVO sistem biće veoma važan u borbi protiv bespilotnih letelica

  Osnovna varijanta protivavionskog sistema PASARS uvedena je u naoružanje prošle godine, ističe Miloradović i dodaje da su u toku završna ispitivanja novih podsistema koji će dodatno da unaprede to protivavionsko oruđe. Kao jedan od njih Miloradović navodi integraciju raketnog sistema „igla“ na sva ranije završena oruđa, čime bi efikasnost PASARS-a protiv vazduhoplovnih ciljeva zbog opremljenosti samonavođenim protivavionskim raketama bila znatno povećana.

  Pokretači i drugi elementi za integrisanje raketnog sistema „igla“ na usavršeni protivavionski top, poslužiće za integrisanje i novonabavljenih raketa „mistral“, za koje pomoćnik ministra za materijalne resurse kaže da su u ovom trenutku verovatno najbolje na svetu u svojoj klasi.

  Na taj način, sinergijom između unapređenog sistema navođenja sa radara „žirafa“ i dodavanjem raketa na PASARS značajno će se povećati sposobnosti tog sistema.

  „Imamo veliki broj starijih, prenosnih protivavionskih raketnih sistema kao što su „igla“ i „strela“. Na bojištima u budućnosti pojaviće se veliki broj ciljeva novog tipa, pre svega raznih vrsta bespilotnih letelica i ta starija, takoreći otpisana oružja, odnosno protivavionske IC vođene rakete, sada dobijaju na značaju jer su one, uz potrebne modifikacije, efikasno, a veoma jeftino sredstvo za uništavanje takve vrste ciljeva“, objašnjava Miloradović.

  Tagovi:
  rakete, Vojska Srbije, protivvazdušna odbrana
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga