13:24 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  12715
  Pratite nas

  Srpski piloti Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane dobili su ruski „leteći tenk“, helikošter Mi-35M.

  Helikopteri Mi-35M, ruskog proizvođača „Rostvertol“ iz Rostova na Donu, prvi put su ušli u naoružanje Vojske Srbije, a za stručnjake naše vojske realizovana je obuka u Ruskoj Federaciji sa ciljem adekvatne eksploatacije, tehničkog održavanja i primene ovih moćnih helikoptera, saopštilo je Ministartsvo odbrane.

  „Zbog vrhunskih performansi, ovi helikopteri u svojoj klasi važe za jedne od najboljih jurišnih helikoptera na svetu, namenjenih za izvršavanje borbenih zadataka u svim vremenskim i meteo uslovima“, kažu u Ministarstvu.
  „Leteći tenk“ Mi-35 - nova snaga Ratnog vazduhoplovstva
  Jovo Mamula, Ministarstvo odbrane Srbije
  „Leteći tenk“ Mi-35 - nova snaga Ratnog vazduhoplovstva

  Osnovna namena helikoptera Mi-35M je izvođenje borbenih dejstava po ciljevima na zemlji, u okviru vazduhoplovne vatrene podrške snagama Kopnene vojske, tj. protivoklopna borba i uništenje neprijateljeve žive sile, dodaju iz Ministarstva odbrane.

  „U pomoćnoj nameni, helikopter može izvoditi dejstva i po ciljevima u vazdušnom prostoru, obavljati vazdušni transport ljudstva i tereta, izviđačke i patrolne zadatke, kao i desantiranje timova. Zbog velike vatrene moći i snažnog oklopa, helikoptere Mi-35 na zapadu zovu „leteći tenkovi“, a u Rusiji „krokodili“. Ovaj višenamenski borbeni helikopter poseduje zaštitu od dejstava pešadijskog naoružanja i opremljen je savremenim uređajima za navigaciju, digitalnim pokazivačima, elektronskim indikatorima i osmatračko-nišanskim sistemom“, kažu u Ministarstvu.

  ​Za Ratno vazduhoplovstvo i PVO Vojske Srbije, nabavka helikoptera Mi-35, zajedno sa helikopterima Mi-17 i H-145, predstavlja veliki iskorak i unapređenje u tehničkom i tehnološkom smislu.

   „Novi sistem za osmatranje kojim je helikopter Mi-35M opremljen omogućava pilotiranje u dnevnim, noćnim i složenim meteo uslovima, uključujući let na vrlo malim visinama. Letovi sa smanjenom vidljivošću i noću mogući su zahvaljujući adaptaciji helikopterske kabine za naočare za noćno osmatranje, što kao i prelazak sa analognih na digitalne instrumente pilotima u mnogome olakšava posao“, saopštava Ministarstvo.

  Borbeni helikopter Mi-35M može transportovati do osam vojnika s punom opremom i naoružanjem do 1.500 kilograma, dok terete velikih dimenzija može nositi spolja, na specijalnim užadima ili sajlama, do težine od 2.400 kilograma.

  Helikopter vojske srbije Mi-35
  © Foto : Ministarstvo odbrane Srbije/Jovo Mamula
  Helikopter vojske srbije Mi-35

  Posada helikoptera, pilot i pilot-operater, smeštena je u tandem-kabinama, sa dvostrukim komandama, a letelica poseduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne delove helikoptera.

  „Za zaštitu od vođenih raketa helikopter je opremljen sistemima za pasivnu i aktivnu samozaštitu. Rezervoari za gorivo obloženi su materijalom koji sprečava curenje goriva i eksploziju pri pogotku, a radi smanjenja infracrvenog odraza na izduvnim cevima motora ugrađeni su sistemi za smanjenje temperature izduvnih gasova. Helikopter Mi-35M poseduje poslednju generaciju avionike i napadno-navigacijskog sistema, kao i optoelektronski nišanski sistem“, dodaju u Ministarstvu.

   Visoke borbene karakteristike ovog helikoptera ogledaju se i u maksimalnoj brzini od 310 km/h i operativnoj visini do 5.400 metara, kao i doletu do 460 kilometara, koji sa dopunskim rezervoarima goriva može da bude i do 1.085 kilometara.

   Od naoružanja, na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 mm i uvezan sa sistemom za upravljanje vatrom. Na svakom krilu Mi-35 može da nosi širok dijapazon naoružanja, uključujući dodatne topove 23 mm, nevođene rakete 80 mm i najsavremenije vođene rakete velikog dometa. U zavisnosti od varijante, moguće je nošenje kombinacije navedenih ubojnih sredstava.

  Po završetku obuke u Ruskoj Federaciji, u našoj zemlji realizovana je i borbena obuka posada na novim helikopterima Mi-35. Iako je zahtevna, piloti su pokazali da su osposobljeni za realizaciju svih borbenih zadataka.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Vojska Srbije, MI-35
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga