17:03 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  Piše
  22730
  Pratite nas

  Srbija će u okviru vojno-tehničke pomoći dobiti od Rusije 30 tenkova T-72B3 i 30 modernizovanih lakih oklopnih vozila BRDM-2, od kojih su neki već stigli u našu zemlju, a ruski vojni ekspert Fjodor Boldirjov ocenjuje da to oruđe ima brojne prednosti i odgovara uslovima Balkana.

  Ekspert smatra da tenkovi T-72B3, koje će Rusija isporučiti Srbiji, imaju neke pluseve u odnosu na srpsku verziju tenkova M-84AS1, koje Boldirjov smatra „najboljom modernizacijom tenka T-72 izvedenom van Rusije“.

  Savremeniji tenkovi Srbiji nisu potrebni

  Boldirjov je rekao da će ruske isporuke povećati broj tenkova iz porodice T-72 u srpskoj vojsci.

  „T-72B3 i najnovija srpska verzija M-84 ne samo da imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, već imaju i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će im olakšati zajedničku ekspolataciju u Srbiji. Za uslove Balkana, savremeniji tenkovi Srbiji nisu potrebni imajući u vidu slabosti vojski susednih država“, rekao je Boldirjov za Sputnjik.

  Stručnjak je dodao da T-72B3 nadmašuje srpsku modernizaciju T-72/ M-84 uglavnom u pogledu oklopne zaštite, dok je snaga motora približno ista i na srpskoj i na ruskoj verziji.

  © Sputnik / Vitaliy Ankov
  Verzija ruskog T-72 koju dobija Srbija bolje je oklopljena nego naš M-84

  „Istovremeno, M-84AS1 ima bolju zaštitu kupole od ruskog modela i odličan sveobuhvatan sistem osmatranja. Takođe, dobio je i mogućnosti da vrši gađanje iz protivavionskog mitraljeza sa daljinskim upravljanjem. Ostale razlike između ove dve varijante modernizacije T-72 nisu toliko značajne. Danas je M-84AS1 najbolja modernizacija tenkova T-72 van Rusije“, podvkao je ruski ekspert.

  Nova oprema na modernizovanom oklopnom vozilu 

  Govoreći o isporuci modernizovanih lakih oklopnih vozila BRDM-2, Boldirjov  je naglasio da je njihova vatrena moć neznatno slabija u odnosu na rusku tehniku.

  „Modernizovani BRDM-2MS, koje Rusija isporučuje Srbiji, imaju veće vatrene mogućnosti zahvaljujući ugrađenom stabilizatoru naoružanja i novim nišanskim spravama, koje imaju mogućnost i noćnog gađanja. Takođe, imaju i poboljšanu zaštitu od neprijateljske vatre, video kamere za osmatranje i nova sredstva za vezu. Za realizaciju namenskih zadataka izviđanja to vozilo odgovara Srbiji, uzimajući u obzir realne izazove, rizike i pretnje njenoj bezbednosti“, rekao je ekspert.

  Boldirjov je napomenuo da je deo tehnike u okviru vojno-tehničke pomoći od Rusije već dopremljen u Srbiju, kako je ocenio, radi upoznavanja i obuke posada.

  „U narednom periodu treba da bude isporučena i ostala tehnika“, zaključio je ekspert.

  Tagovi:
  Vojska Srbije, tenkovi, T-72B3
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga