07:02 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  0 1911
  Pratite nas

  Supsersonični strateški bombarder-nosač raketa Tu-160 je najopasniji ruski vojni avion, piše magazin Aviation Week & Space Technology.

  Autor članka naziva Tu-160 najvećim vojnim avionom na svetu. Navodeći borbene kvalitete bombardera, ukazuje se da će, nakon predstojeće modernizacije, Tu-160 dobiti raketu H-BD koja će povećati dužinu leta.

  On podseća da se u sastavu Vazdušno-kosmičkih snaga u ovom trenutku nalazi 17 bombardera Tu-160, ali da je Ministarstvo odbrane zaključilo ugovor za isporuku još desetak bombardera do 2027. godine.

  U tekstu je naglašeno učešće ruskih nosača raketa u borbi protiv terorizma u Siriji, kao i letovi Tu-160 u Venecuelu i Južnu Afriku.

  Tu-160 je supersonični strateški bombarder sa promenjenom geometrijom krila. On može nositi, kako konvencionalno, tako i nuklearno oružje i namenjen je za uništenje najvažnijih ciljeva u udaljenim geografskim područjima. Tokom modernizacije značajno je uvećana ukupna efikasnost aviona, dok je domet leta porastao za hiljadu kilometara.

  Tagovi:
  Tu-160, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga