00:06 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  2864
  Pratite nas

  U Vojsci Srbije koristi se sofisticirana optoelektronska sredstva poslednje generacije, domaće i strane proizvodnje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  Optoelektronska sredstva namenjena su za povećanje efikasnosti osmatranja i kretanja na manjim i većim daljinama, kako u dnevnim tako i u noćnim uslovima, a njihove karakteristike vezane su za taktiku upotrebe jedinica Vojske Srbije u skladu sa zadacima koje obavljaju.

  Na primer, laserski multifunkcijski daljinomer malog dometa „Moskito“, švajcarske proizvodnje, pasivni je dvogled sa daljinomerom, kompasom i GPS-om, namenjen za osmatranje danju i noću, određivanje daljine do cilja, merenje horizontalnih i vertikalnih uglova na srednjim daljinama.

   

  Izviđačka platforma
  Izviđačka platforma

   

  Binokular/dvogled DVS-8 savremeni je optoelektronski uređaj ruske proizvodnje, sa uvećavajućom optikom i montažnim mehanizmom za glavu i šlem, namenjen za hands-free kretanje i osmatranje u noćnim uslovima pri čuvanju objekata, pretragama terena i objekata.

  Ovaj uređaj postavlja se na nosač za glavu ili na šlem korisnika.

  Termovizijska kamera multifunkcijska srednjeg dometa JIM UC je multifunkcionalni termovizijski dvogled, francuske proizvodnje, namenjen za osmatranje, detektovanje, prepoznavanje, identifikaciju, lociranje i obeležavanje cilja.

  To sredstvo je dnevno-noćnog tipa, multifunkcijsko, sa laserskim daljinomerom, dnevnom kamerom, termovizijskom kamerom, magnetnim kompasom, GPS-om i laserskim obeleživačem.

  „Tandem“ noćni pasivni uređaj velikog dometa MUNS je uređaj velikog dometa, američke proizvodnje, namenjen za korišćenje sa dnevnim nišanima pešadijskog naoružanja duge cevi, koji koristi tehnologiju pasivnih pojačivačkih cevi treće generacije i namenjen je za gađanje noću.

   Nišanska sprava modernizovanog BVP
  Nišanska sprava modernizovanog BVP
  Spoter 60 (teleskopski durbin) je sredstvo za osmatranje dnevnog tipa na velikim daljinama, sa uvećanjem od 20 do 60 puta. Spoter je namenjen za osmatranje i navođenje snajperske vatre.

  Opremljen je dodatnim laserskim iluminatorom za obeležavanje cilja prvenstveno danju, a u kombinaciji sa kompatibilnim tandem pasivnim noćnim uređajem, može se koristiti i noću i u svim meteorološkim uslovima.

  Kada su u pitanju optoelektronski sistemi iz razvoja Vojnotehničkog instituta i kooperanata koju koristi ili će koristiti Vojska Srbije, izdvajaju se prenosne multisenzorske osmatračke platforme, sistemi komandira za video nadzor okoline, optoelektronske nišanske sprave/podsistemi, osmatračke sprave komandira i sistemi za vizuelizaciju vozača.

  Prenosne multisenzorske osmatračke platforme omogućavaju funkciju osmatranja, izviđanja i geolociranja objekata od interesa, na nepristupačnim terenima i u situacijama gde nije moguće prići blizu objektu osmatranja.

  Nišanski sistem i mesto sa kog se upravlja
  Nišanski sistem i mesto sa kog se upravlja
  S obzirom na to da se pomoću ovih platformi može vršiti geolociranje objekata od interesa, razvijeni su i modeli osmatračkih sistema koji se osim u cilju osmatranja i izviđanja, koriste i za navođenje artiljerijske vatre.

  Univerzalna prenosna artiljerijska osmatračka stanica - UPAOS predstavlja prenosni izviđački sistem namenjen za rad van vozila (sa izdvojenog mesta), za potrebe KIV artiljerije, tj. za komandanta diviziona i komandira baterije.

  Prenosna platforma UPAOS služi za osmatranje, izviđanje, navođenje artiljerijske paljbe, kao i geo-pozicioniranje stacionarnih i objekata u pokretu, u dnevnim, noćnim i uslovima slabije vidljivosti. Sistem UPAOS razvila je firma SENZOR Infiz iz Beograda...

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  vojna oprema, Vojska Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga