19:33 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  21521
  Pratite nas

  Pripadnici 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva izveli su na „Pasuljanskim livadama“ gađanje iz artiljerijsko-raketnih sistema „pasars“ i „pancir S1“. To je deo pripreme za veliku vežbu koju će Vojska Srbije, kako je najavljeno, izvesti u oktobru.

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin i zamenik načelnika Generalštaba general-major Petar Cvetković prisustvovali su gađanju ciljeva iz artiljerijsko-raketnih sistema „pasars“ i „pancir S1“.

  Gađanje su izveli pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva.

  ​Vulin je istakao da se Vojska Srbije svakodnevno priprema, vežba i obučava i koristi nova sredstva koja ima, kao što su jedan od najsavremenijih sistema protivvazduhoplovne odbrane – „pancir“, ali isto tako i sistem domaće proizvodnje – „pasars“.

  „Mi se pripremamo i vežbamo, i to je posao vojske, ali ovo što ste danas videli je za nas od posebnog značaja, jer je ovo prvi put da 'pancir' gađa po ciljevima na zemlji, a nulta serija 'pasarsa' po ciljevima u vazduhu. Takođe, ovo je deo naše pripreme za veliku vežbu koju ćemo izvesti u oktobru i gde ćemo prikazati sve sposobnosti koje je Vojska Srbije uspela do sada da postigne“, naglasio je Vulin.

  Gađanju su prisustvovali i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, komandant RV i PVO general-major Duško Žarković, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba brigadni general Milan Popović, komandant 250. raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva brigadni general Tiosav Janković.

  Gađanje iz artiljerijsko-raketnih sistema „pasars“ i „pancir S1“
  Gađanje su izveli pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Vojske Srbije.

  Protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem „pasars“ namenjen je za zaštitu kopnenih jedinica Vojske Srbije, prvenstveno oklopno-mehanizovanih i artiljerijsko-raketnih jedinica tokom izvođenja borbenih dejstava, kao i odbranu važnih objekata i instalacija od dejstva iz vazdušnog prostora.

  Taj sistem efikasan je u borbi protiv bespilotnih letelica, borbenih helikoptera, krstarećih raketa, niskoletećih aviona, kao i za dejstva po ciljevima na zemlji i vodi.

  Za razvoj složenog borbenog sistema „pasars“ zadužen je Vojnotehnički institut, a proces modernizacije sistema, koji treba da bude okosnica odbrane jedinica Kopnene vojske, značajno doprinosi povećanju operativnih sposobnosti vojske.

  Ministarstvo odbrane, Darimir Banda
  Bojno gađanje "Pancirom S1" na Pasuljanskim livadama

  Artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva „pancir S1“ namenjen je za protivvazduhoplovnu odbranu značajnih objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i zaštitu PVO jedinica i sredstava ratne tehnike.

  Nabavkom tog artiljerijsko-raketnog sistema srednjeg dometa i modernizacijom raketnih sistema u upotrebi, značajno su povećane operativne sposobnosti protivvazduhoplovne odbrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  gađanje, Pancir S1, Vojska Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga