09:34 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  1732
  Pratite nas

  Na poligonu Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci” obavljena je poslednju faza ispitivanja pred uvođenje u naoružanje Vojske Srbije višenamenskog oklopnog borbenog vozila pogona 4x4 „Miloš“ koje je, kako je istakao ministar odbrane Aleksandar Vulin, položilo sve testove.

  Vulin je, tokom posete poligonu „Nikinci“, gde je vršena i obuka pripadnika 72. brigade za specijalne operacije u korišćenju tog oklopnog borbenog vozila, poručio:

  „Naša Vojska će biti ojačana još jednim sredstvom koje proizvodimo sami, koje smo sami osmislili i sami napravili i koje ćemo staviti na raspolaganje našoj vojsci. Vojska Srbije se oprema, Vojska Srbije se naoružava, a do kraja godine možemo očekivati još dobrih vesti i još novih složenih borbenih sistema koji će postati deo naše vojske i ojačati je“.

  Pripadnik 72. brigade za specijalne operacije istakao je da je na poligonima Centra za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci” realizovano opitovanje vozila „Miloš”, na nekoliko radnih tačaka, među kojima je i opitovanje ukrcno-iskrcnog dela za ljudstvo.

  Oklopno borbeno vozilo „Miloš“ Vojske Srbije
  Vozilo „Miloš“ može se koristiti za patrolu i izviđanje, protivgerilsku, protivterorističku i protivoklopnu borbu, kontrolu granica...

  „Iskustva su pozitivna i raduje nas to što će ovakvo vozilo da bude deo 72. brigade za specijalne operacije. Utisci su veoma pozitivni, vozilo je izuzetno“, naglasio je, dodajući da su pripadnici te jedinice učestvovali u opitovanjima moto-tehničkog dela, gde su vozači proveravali upotrebu vozila u terenskim uslovima, a nišandžije su izvele gađanje u cilju proveravanja nišanskih sprava.

  U okviru ispitivanja, prikazana je simulacija nailaska borbenog oklopnog vozila „Miloš” na minsko-eksplozivnu napravu, koja je omogućila da se sagledaju posledice eksplozije na posadu unutar vozila.

  Oklopno borbeno vozilo „Miloš“ Vojske Srbije
  Prikazana je i simulacija nailaska borbenog oklopnog vozila „Miloš” na minsko-eksplozivnu napravu.

  Obilasku su prisustvovali zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Petar Cvetković, komandant 72. brigade za specijalne operacije brigadni general Miroslav Talijan i načelnik Uprave za razvoj i opremanje brigadni general Milan Popović.

  Vozilo „Miloš“, čiji je nosilac razvoja i proizvodnje JP Jugoimport - SDPR, može se koristiti za patrolu i izviđanje, kao komandno ili sanitetsko vozilo, zatim za protivgerilsku, protivterorističku i protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorija i za prevoz i podršku jedinica za specijalne operacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  oklopno vozilo, Vojska Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga