10:49 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  21171
  Pratite nas

  Hipersonični klizeći blok strateškog raketnog sistema „Avangard“ u budućnosti će verovatno moći da se presretne pomoću laserskog ili elektromagnetnog oružja, ali za sada je ovo samo teorija. „Avangard“ će i u bliskoj budućnosti ostati nepobediv za svaki sistem protivraketne odbrane, smatra zamenik premijera Rusije Jurij Borisov.

  „Verovatno će se vremenom naći protivotrov i protiv ovih manevarskih blokova. To je, pre svega, oružje koje koristi lasersku tehnologiju, elektromagnetni impuls. Ali danas je ovo oblast teorije“, rekao je Borisov za televiziju „Rusija 1“.

  Istovremeno, danas i u bliskoj budućnosti „Avangard“ će ostati nepobediv za svaki sistem protivraketne odbrane.

  „Ovaj klizeći blok se odbija od gustih slojeva atmosfere i može zahvaljujući specijalnim tehnologijama da manevriše i, zapravo, postane nepobediv za sisteme protivraketne odbrambene“, objasnio je Borisov.

  „Kada menja putanju svog kretanja, nemoguće je predvideti gde će se naći u sledećem trenutku, gde će usmeriti protivraketu. Zbog toga (‘Avangard’) obezvređuje sve napore koje, na prvom mestu, Amerika ulaže u stvaranje protivraketne odbrane“, naglasio je on.

  Prvi raketni puk naoružan sistemom „Avangard“ sa hipersoničnim krstarećim blokovima, stupio je na dužnost u vojne jedinice u Orenburškoj oblasti Rusije krajem prošle godine. Borbeni blok „Avangard“ razvila je kompanija „NPO Mašinostrojenija“. On može da leti u gustim slojevima atmosfere hipersoničnom brzinom, do 27 maha, menjajući putanju i visinu i prevazilazeći svaku protivraketnu odbranu.

  O postojanju ovog sistema prvi put je objavio predsednik Rusije Vladimir Putin u martu 2018. godine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, sistem "Avangard"
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga