04:34 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  0 1151
  Pratite nas

  Prvi nosač aviona napravljen u Kini „Šandung“ prošao je sva testiranja i trening misije i biće spreman za borbu do kraja godine.

  Nosač i njegova posada testirani su i prošli obuku sa fokusom na realne borbene situacije tokom 10 meseci, prenela je Centralna kineska televizija (CCTV), piše kineski „Global tajms“.

  Tokom testiranja i treninga isprobavani su podrška iz vazduha, kontrola štete i hitna reakcija, izjavio je admiral Lai Jijun, kapetan broda.

  On je dodao kako su efikasno testirali i naoružanje broda, te da su performanse nosača unapređene.

  Budući da je „Šandung“ u kineskoj mornarici kraće od godinu dana, i dalje su u toku ispitivanja njegovih performansi i mogućnosti unapređenja, kazao je Žang Junše iz Instituta za mornaričke studije kineske vojske. „Global tajms“ navodi da će brod biti spreman za borbenu upotrebu do kraja 2020.

  „Šandungu“ sledi još vežbi, ovaj put združenih sa drugim brodovima, avionima, kao i sa drugim udarnim grupama, kaže Žang.

  Ovaj brod je drugi nosač aviona koji Kina ima, a prvi proizveden u samoj zemlji. Porinut je 17. decembra prošle godine. Prva misija mu je bila kada je plovio kroz Tajvanski moreuz samo sedam dana posle porinuća.

  Poslednja velika aktivnost bila je vojna vežba koja je počela 1. septembra i trajala je 22 dana u Bohajskom moru, kada je ovaj nosač sadejstvovao sa novim kineskim avionima J-15 koji su specijalno dizajnirani za njega. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  nosač aviona
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga