08:36 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  27312
  Pratite nas

  Američka vojska po prvi put je objavila do sada tajni snimak kako borbeni avion F-35 baca nuklearnu bombu B61-12.

  Snimak je nastao 25. avgusta na poligonu Tonopa u Nevadi, a sada je zvanično objavljen.

  To je prvi put u istoriji da je jedan nadzvučni avion bacio taktičku nuklearnu bombu iz spremnika za naoružanje unutar aviona, piše „Drajv“.

  Takođe, to je prvi put da je objavljen snimak kao ovaj avion, jedan od najmodernijih u američkoj avijaciji, koristi nuklearno oružje.

  Bomba B61-12, glavno taktičko nuklearno naoružanje američke vojske, izbačena je sa visine od 3.200 metara i bile su joj potrebne 42 sekunde da pogodi zamišljenu metu.

  Bomba koja je korišćena za ovaj test imala je prave nenuklearne delove, dok su nuklearni bili simulirani.

  © Foto : U.S. Air Force/Staff Sgt. Jensen Stidham

  Na snimku se vidi kako avion otpušta bombu, onda u početku slobodno pada, a zatim aktivira motor koji je usmerava ka meti.

  F-35 je prvi američki suppersonični on koji će moći da nosi nuklearnu bombu unutar odeljka za naoružanje. I neki drugi nadzvučni avioni, kao što je F-15, mogu da nose nuklearne bombe, ali na podvesnom mestu izvan samog aviona. Unutar aviona nuklearne bombe nose B-2, kao što će to moći i budući B-21, ali oni ne lete nadzvučnom brzinom.

  Bomba B61-12 je hidrogenska gravitaciona bomba, koja treba da zameni zastarele bombe sličnog tipa.

  Takođe, planirano je da modernizovana verzija bude raspoređena i u jedinicama u evropskim bazama, kao što su one u Turskoj, Belgiji, Nemačkoj, Holandiji i Italiji, objavila je američka nevladina organizacija NTI, koja se bavi opasnošću od nuklearnog oružja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  nuklearna bomba, F-35
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga