22:02 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  11360
  Pratite nas

  Modernizacija ruske vojske je u zamahu, sa brojnim novim oružjem koje ulazi u upotrebu i masovnu proizvodnju, od strateških bombardera do borbenih robota.

  Ruska vojska dobiće u 2021. godini brojne nove sisteme, a ovo su neki od njih, piše RT.

  Interkontinentalna raketa RS-28 „Sarmat”

  Lansiranje interkontinentalne balističke rakete Sarmat sa kosmodroma Pleseck u Arhangelskoj oblasti
  Ministerstvo oboronы RF
  Lansiranje interkontinentalne balističke rakete "Sarmat" sa kosmodroma "Pleseck" u Arhangelskoj oblasti

  Interkontinentalna raketa „Sarmat”, ili RS-28, ima domet od 18.000 kilometara, što znači da može da pogodi cilj bilo gde na planeti, opremljena je MIRV bojevim glavama. Eksperti tvrde da od „Sarmata“ nema zaštite i da ga „nikakva protivraketna odbrana“ ne može primetiti. Pored toga, ona može biti opremljena hiperzvučnim raketama „Avangard“.  

  Njegove rakete koriste navođenu hipersoničnu tehnologiju, što znači da će sve bojeve glave stići do cilja, a može da nosi 10-15 nuklearnih bojevih po 750 kilotona.

  „Cirkon“ hipersonična raketa

  Raketa „Cirkon“ je prvenstveno protivbrodska raketa, ali može da uništava i kopnene ciljeve. Kreće se hipersoničnom brzinom od osam do devet maha, odnosno do 11.000 kilometara na čas i domet joj je do hiljadu kilometara. Zbog svojih karakteristika, budući da je brža od bilo koje druge protivbrodske rakete na svetu, nedostižna je za sredstva protivvazdušne odbrane.

  Strateški bombarder TU-160M/M2

  © AP Photo / Misha Japaridze
  Strateški bombarder dobiće novu avioniku, motore i naoružanje

  Ovaj avion je višenamenski nadzvučni nosač strateških raketa. Obnovljeni strateški bombarder biće opremljen kompletno novom avionikom i unapređenim motorima, kao i novim tipovima dalekometnog oružja.

  Tu-160M/M2 biće osnova ruskih strateških vazduhoplovnih snaga u budućnosti. Prvi let trebalo bi da zabeleži 2021, dok se serijska proizvodnja očekuje 2023.

  S-500 „Prometej“

  S-500 „Prometej“ je nova generacija protivvazdušnog sistema koji je dizajniran da istovremeno prati više meta. U 2021. treba da uđe u serijsku proizvodnju.

  Radi se o petoj generaciji sistema zemlja-vazduh dugog dometa, koji je sposoban da gađa balističke rakete čak i van atmosfere. Ima domet od 600 kilometara i može da u isto vreme neutrališe do 10 ciljeva koji lete brzinom manjom od sedam kilometara u sekundi. Sposoban je da obara i hipersonične krstareće rakete.

  SU-57 lovac pete generacije

  Su-57. lovac pete generacije, dizajniran je da uništava bilo koju vrstu ciljeva u vazduhu, na moru ili na zemlji. Može da krstari nadzvučnom brzinom i nevidljiv je za radare.

  Tenk T-14 „Armata“

  Novi tenk T-14 „Armata“ u službu ulazi krajem ove i početkom sledeće godine. Radi se o prvom tenku koji je dizajniran na osnovu doktrine o borbenim dejstvima umreženim informacionim tehnologijama. Glavni zadatak mu je izviđanje, ciljanje i upravljanje vatrom artiljerijskih i PVO sistema i tenkovskih jedinica.

  Kolona tenkova T-14 Armata pred probu za Paradu pobede u Moskvi
  © Sputnik / Aleksandr Vilьf
  Kolona tenkova T-14 "Armata" pred probu za Paradu pobede u Moskvi

  „Armata“ ima redukovan radarski, infracrveni i magnetski profil, pa se smatra i „nevidljivim tenkom“.

  Opremljena je reaktivnim oklopom četvrte generacije koji garantuje zaštitu od 95 odsto protiv prenosivih protivoklopnih sistema.

  Njegov višeslojni i keramički prednji oklop štiti kao klasični metalni oklop debljine jedan metar, pa ga nijedna postojeća granata ili protivtenkovska raketa ne može probiti.

  Samohodna haubica 2S35 „Koalicija-SV“

  Samohodna artiljerijska haubica Msta S i samohodne artiljerijske haubice Koalicija SV na vojnoj paradi u Moskvi
  © Sputnik / Alekseй Nikolьskiй
  Samohodna artiljerijska haubica "Msta S" i samohodne artiljerijske haubice "Koalicija SV" na vojnoj paradi u Moskvi

  Prve samohodne haubice ovog tipa stigle su u rusku artiljeriju u maju ove godine, a u 2021. njihov broj bi trebalo značajno da poraste.

  Radi se o novoj generaciji samohodnog artiljerijskog oruđa, kalibra 152 milimetra, koje može da ispaljuje više od 10 granata u minuti, više nego bilo koji drugi artiljerijski sistem. Ima automatizovan sistem za navođenje, nišanjenje i praćenje meta.

  Tos-2 „Tosočka“ višecevni bacač

  Višecevni raketni lanser TOS-2 Tosočka na Paradi pobede u Moskvi
  © Sputnik / Ekaterina Česnokova
  Višecevni raketni lanser TOS-2 "Tosočka" na Paradi pobede u Moskvi

  Termobarični višecevni raketni bacač Tos-2 je postavljen na šasiju sa točkovima, čime je njegov raspon kretanja značajno povećan. Ima i sistem punjenja koje ga značajno olakšava, kao i automatizovan sistem nišanjenja, gađanja i navigacije, tako da može da dejstvuje i sa pozicija koje nisu prethodno pripremljene.

  Američki mediji ga po efikasnosti porede sa čuvenom „Kaćušom“, a ima i oklop koji štiti posadu od pešadijskog oružja.

  Borbeni robot Uran-9

  Uran-9 je borbeni robot težak 12 tona, namenjen izviđanju, vatrenoj podršci i antitenkovskom dejstvu. Ima automatski top kalibra 30 milimetara i mitraljez od 7,62 milimetra. Nosi i kompleks „Ataka“ sa protivtenkovskim raketama, protivavionske rakete „Igla“, te reaktivne bacače plamena „Šmelj M“.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Rusija, naoružanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga