21:57 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  1851
  Pratite nas

  Kompanije „Sikorski“ i „Boing“ predstavile su novi američki helikopter „Defajant iks“, koji je kandidat da bude izabran kao zamena za poznati „blek houk“ helikopter.

  Dve kompanije objavile su budući izgled helikoptera i video-snimak koji prikazuje letne karakteristike i borbene sposobnosti.

  „Defajant iks“ je zapravo izmenjena verzija helikoptera „defajant SB-1“, prototipa koji je prvi put poleteo u martu 2019. godine.

  Nova verzija helikoptera ima neke izmene, kao što su istureniji „nos“, promenjena pozicija izduvne grane, drugačiji rep i bočni profil, kako bi bio smanjen termalni signal letelice i poboljšana aerodinamika, prenosi „Vertikal magazin“.

  Novi helikopter dobio je i drugačiji sistem točkova, pa sada ima jedan napred ispod nosa, a dva na sredini tela, za razliku od prethodnika, koji je imao dva na sredini i jedan točak ispod repa.

  Kako je saopšteno iz kompanija proizvođača, time je „poboljšana stabilnost, sletanje i taksiranje u borbi i sličnom okruženju“.

  Glavni rotor koji se sastoji od dva propelera, kao i repni rotor sa osam krakova, ostali su gotovo neizmenjeni, osim manjih promena na glavčinama zbog aerodinamičnosti, rekao je Džej Meklin, direktor za razvoj kompanije „Sikorski“. Dodao je da su izmene urađene u konsultaciji sa američkom vojskom. Trenutno je 90 odsto rotorskih letelica u američkoj vojsci zajednički produkt kompanija „Sikoriski“ i „Boing“.

  Iz ove dve kompanije nisu izneli podatke o performansama budućeg helikoptera, ali su naveli da će sigurno biti na nivou prethodnika, „defajanta SB-1“.

  „Sikoriski“ i „Boing“, koji zajedno razvijaju oba helikoptera, ranije su naveli da je krstareća brzina „defajanta SB-1“ 460 kilometara na sat, a dolet 424 kilometra. Zahvaljujući dizajnu sa dva koaksijalna rotora koja se okreću u suprotnom smeru, borbeni dolet je povećan za 60 odsto u odnosu na standardne helikoptere, a maksimalna brzina za više od 180 kilometara na sat, saopšteno je iz tih kompanija.

  Pročitajte još:

   

   

  Tagovi:
  Boing, helikopter
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga