07:55 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  613204
  Pratite nas

  Američke vojne snage razvile su „integrirani sistem vizualnog povećavanja“ (IVAS) koji će njihovim vojnicima omogućiti veliku prednost u bliskoj borbi naročito kad je reč o pešadiji.

  Posebne naočare montirane na kacigu vojniku omogućuju da vidi kroz zidove ili kroz oklop bojnih vozila, pa mu na taj način pružaju potpunu svest o situaciji u kojoj se nalaze i mogućim pretnjama.

  Uz pomoć njih, vojnici koji se obično nalaze na začelju oklopnog vozila imaju potpuni pregled gde su i kuda kreću. Naočare sadrže kombinaciju kamera i senzora, zahvaljujući kojima projektuju sliku onoga što bi trebalo da se nalazi iza nekog zida ili zaklona.

  Vojnici koji se nalaze u oklopnom vozilu, na primer, koristeći ovaj sistem neće morati da izlaze napolje kako bi videli šta se dešava, već će na ekranima svojih pametnih naočara moći da vide „prenos“ sa mnoštva kamera postavljenih na vozilo – a upravo bi te kamere mogle da vide i iza uglova.

  Kada je oružje u pitanju (npr. puške), mogu da se postave termalne kamere koje vojnicima omogućavaju da vide u mraku, a naočare bi mogle da prikazuju i digitalne „mape“, što je naročito korisno kada se vojnici nalaze na nepoznatoj teritoriji, prenosi „Popjular mehaniks“.

  U Pentagonu smatraju da će ova tehnologija svesti broj nepotrebnih žrtava na minimum, upravo zbog toga što će povećati efikasnost na bojnom polju, a plan je da se uloži 1,1 milijarda dolara u IVAS, kojim će se opremiti prvenstveno pešadija na prvoj liniji fronta.

  Tagovi:
  foto, kaciga, kamere, naočare, američko oružje, Američka vojska, američke trupe
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga