11:35 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  0 1852
  Pratite nas

  Kancelarija za reviziju SAD priznala je da je američka vojska izgubila nadmoć u izvođenju operacija u elektromagnetnom spektru, saopštio je portal RT pozivajući se na odgovarajući izveštaj.

  „Mi nismo jedina globalna sila koja shvata značaj superiornosti u elektromagnetnom spektru. Potencijalni protivnici, uključujući Rusiju i Kinu, postigli su značajan napredak u poboljšanju svojih sposobnosti u ovoj oblasti“, izjavio je direktor za odbrambene kapacitete i upravljanje u američkoj revizorskoj kancelariji Džozef Kiršbaum.

  Prema njegovom mišljenju, uprkos uloženim naporima, Sjedinjene Američke Države više ne mogu biti sigurne u svoju nadmoć u sistemima za radio-elektronsku borbu i elektromagnetnom oružju.

  Takođe se napominje da su ruske snage za borbu u elektromagnetnom spektru pokazale svoju efikasnost „u stvarnoj upotrebi ovih sredstava protiv Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja“. Međutim, u izveštaju se ne navodi o kakvim slučajevima se radi.

  „Ruski elektromagnetni sistemi su izuzetno pokretni, što otežava da im se suprotstavlja“, naglasio je Kiršbaum.

  Osim toga, stručnjaci smatraju da je vojna operacija u Siriji omogućila Rusiji da akumulira odgovarajuće iskustvo i razvije potencijal za borbu sa svemirskim sredstvima.

  Sjedinjene Američke Države smatraju da su Moskva i Peking sposobni da utiču na rad sistema veze i navigacionih sistema na brodovima koje Amerikanci koriste za prevoz opreme i osoblja, dok njihovi zastareli brodovi nemaju dovoljne odbrambene sposobnosti u elektromagnetnom spektru.

  Na osnovu podataka izveštaja, Pentagon nije uspeo da u potpunosti izvrši nijednu od prethodnih strategija u oblasti borbe u elektromagnetnom spektru. Analitičari smatraju da ista sudbina očekuje i novu strategiju usvojenu prošle godine.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  radio-elektronska borba, Rusija, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga