02:59 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  14831
  Pratite nas

  Seul je predstavio prvi autohtono razvijeni prototip borbenog aviona, koji će biti jeftiniji i manje uočljiv od američkog lovca F-35, ali stvoren za potrebe Južne Koreje jer ta zemlja zahteva veću vojnu nezavisnost.

  Na ceremoniji u petak prvi put je predstavljen prototip borbenog aviona KF-Iks, zvanično nazvan „KF-21 Boramae“. Govoreći na ceremoniji predstavljanja, predsednik Mun Džae-in rekao je da je „započela nova era nezavisne odbrane“.

  ​Mlazni avion, koji je razvila kompanija „Korea erospejs industriz“, u okviru projekta vrednog 7,9 milijardi američkih dolara, najskupljeg vojnog projekta u zemlji do sada, trebalo bi da prvi put poleti 2022. godine, a da bude spreman za akciju u narednoj deceniji. „Planiramo da rasporedimo 40 aviona do 2028. godine i ukupno 120 do 2032. godine“, rekao je predsednik.

  ​Projekat je započet 2015. godine i postao je od značajnog nacionalnog interesa, a u njegovom razvoju učestvovalo je 16 univerziteta, 11 laboratorija i 553 dobavljača. Približno 65 odsto komponenti aviona proizvodi se u zemlji, prenosi RT.

  Mun je pokušao da promeni politiku vojne nabavke Južne Koreje, krećući se ka samostalnom razvoju što treba da zameni kupovinu američkih aviona i delova. „Kad god nam zatreba, možemo da ga napravimo“, rekao je na ceremoniji.

  ​Krajnji cilj je da Seul zameni svoje stare F-4 i F-5 borbene avione sa KF-21 i pronađe inostrane kupce za svoj avion. Projekat je prvobitno podeljen sa Indonezijom, koja je podnela 20 odsto troškova. Međutim, Džakarta je pokušala da smanji učešće u razvoju aviona i možda se čak potpuno povuče iz projekta.

  Pročitajte i:

  Tagovi:
  borbeni avioni, prototip, lovac, naoružanje, Južna Koreja
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga