09:42 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  133112
  Pratite nas

  Na „Pasuljanskim livadama“ održan je drugi deo združene vojno-policijske taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Odgovor 2021“ u kojoj učestvuje oko 1.500 pripadnika vojske i policije.

  Vojska Srbije prikazala je vatrenu moć najsavremenijeg naoružanja i borbenih sistema kojima raspolaže, kao i sredstva iz razvoja domaće odbrambene industrije.

  U vežbi na „Pasuljanskim livadama“ učestvovala je Mešovita artiljerijska brigada, 98. Vazduhoplovna brigada, 204. Vazduhoplovna brigada, 250. Raketna brigada za PVD, Oklopno–izviđački bataljon BRDM-2M i Žandarmerija.

  Združena taktičko-pokazna vežba vojske i policije „Odgovor 2021“
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Vojska Srbije prikazala je vatrenu moć najsavremenijeg naoružanja.

  Demonstrirana su dejstva artiljerijsko raketnog sistema „pasars“, baterije „pancira S-1“ i brigadne raketne grupe višecevnih lansera raketa „plamen S“.

  U delu vežbe koji se odnosio na dejstva Žandarmerije po ubačenoj terorističkog grupi obuhvatila je manevar i odlučno dejstvo borbenih vozila „lazar 3“ u kombinaciji sa specijalističkim timovima koji su do zone dejstva došli na kvadovima.

  Usledilo je uspešno gađanje raketama „maljutka“ po „oklopnim vozilima“ neprijatelja, a potom i gađanje tenkovskog voda M-84 na daljinama od 4.100 metara topovima 125 milimetara.

  Tokom vežbe helikopteri „gama“ su ciljeve na oko 2.300 metara uspešno uništili protivoklopnim raketama.

  Prikazano je i dejstvo bataljonske vatrene grupe sa minobacačima 120 milimetara koju su činili pripadnici Vojske i Žandarmerije.

  Združena taktičko-pokazna vežba vojske i policije „Odgovor 2021“
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Združena taktičko-pokazna vežba vojske i policije „Odgovor 2021“

  Najdinamičniji deo vežbe počeo je uvođenjem u borbu helikoptera Mi-35 koji su pokazali izuzetnu vatrenu moć gađajući ciljeve na zemlji nevođenim raketnim zrnima i topovima 23 milimetra, zatim vatrena priprema napada iz višecevnih lansera raketa „plamen S“ i napadom pešadijske čete na „hamerima“, mehanizovane i tenkovske čete, uz podršku helikoptera Mi-35 i „pancira S-1“.

  Prethodno je na poligonu „Orešac“ kod Vršca prikazana sposobnost specijalnih jedinica Vojske Srbije i policije za izvođenje protivterorističke akcije i rešavanje talačke situacije.

  Vežbi je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je, posle predaje raporta, pozdravio pripadnike vojske tradicionalnim pozdravom: „Zdravo!“.

  Početak vežbe na poligonu „Orešac“ označen je ispaljivanjem signalne rakete.

  Odgovor 2021“: Združena taktičko-pokazna vežba vojske i policije sa bojevim gađanjem
  U vežbi učestvuju i helikopterske jedinice MUP-a.

  U toj vežbi učestvovali su pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade, Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i helikopterske jedinice MUP-a.

  U završnici zajedničke vežbe više od 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika policije prikazalo je deo sposobnosti, uvežbanosti, vatrene moći i sadejstva u rešavanju kriznih situacija.

  Vežbu su pratili i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministri odbrane Nebojša Stefanović, unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, direktor policije Vladimir Rebić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

  Oslobađanje talaca

  Pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije i MUP-a prikazali su obučenost i spremnost za izvođenje protivterorističkih akcija i rešavanje talačkih situacija.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović i član Predsedništva BiH Milorad Dodika prisustvuju vežbi
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Nebojša Stefanović i član Predsedništva BiH Milorad Dodika prisustvuju vežbi

  Vežba je imala pet segmenata tokom kojih su bezbednosne snage dejstvom iz vazduha, sa kopna i na vodi uz upotrebu osam helikoptera, 22 oklopna borbena vozila „Miloš“ i „hamer“, sedam desantnih čamaca, tri sistema bespilotnih jedinica i antidron sistema združenim snagama neutralisali teroriste i rešili talačku krizu.

  Tema vežbe je bila neutralizacija terorističke grupe koja je napala farmaceutsku industriju u Vršcu i evakuisala se u rejon Orešca.

  Pripadnici Vojske Srbije i MUP-a na zajedničkoj vežbi na poligonu Orešac
  Desantni čamci u akciji.

  Vojne i policijske snage demonstrirale su oslobađanje taoca iz autobusa koji su teroristi poveli sa sobom, a signalom „sunce“ završen je prvi segment vežbe u Orešcu.

  Vučić: Ponosan sam, impresivno kako „pancir“ gađa...

  Predsednik Srbije izjavio je da je ponosan na sve što je video na poligonima „Orešac“ i „Pasuljanske livade“ i poručio da će se nastaviti ulaganja u srpsku armiju.

  Združena taktičko-pokazna vežba vojske i policije „Odgovor 2021“
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Vučić: Naša vojska i policija moraju da budu još mnogo snažnije.

  Vučić je istakao da daljom modernizacijom i opremanjem vojske i policije možemo da delujemo preventivno i da odvratimo svakog agresora.

  „Veoma sam ponosan na ono što smo danas videli u Banatu i na Pasuljanskim livadama, a videli smo kako zajedno mogu da rade MUP i Ministarstvo odbrane, MUP i vojska“, rekao je Vučić po završetku vežbe.

  Združena taktičko-pokazna vežba vojske i policije „Odgovor 2021“
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Svi bili impresionirani — kako „pancir“ gađa — 5.000 metaka od 30 mm u minutu.

  Primetio je da su svi impresionirani nečim novim — kako „pancir“ gađa — 5.000 metaka od 30 mm u minutu.

  „To bukvalno ruši brdo i ogromno je pojačanje za Vojsku Srbije. Videli smo i kako tuku i na kojoj udaljenosti helikopteri Mi-35 i gama helikopteri. Žandarmerija je pokazala odlično umeće“, kazao je Vučić.

  On je poručio da sve to pokazuje koliko je još ulaganja potrebno u vojsku i policiju, koji će svakako biti.

  Združena taktičko-pokazna vežba vojske i policije „Odgovor 2021“
  © Sputnik / Lola Đorđević
  Prikazano je sadejstvo u rešavanju kriznih situacija.

  „Naša vojska i policija moraju da budu još mnogo snažnije, da pripadnici imaju bolje uslove za život. Verujem da daljom modernizacijom, opremanjem i snaženjem armije i policije možemo preventivno da delujemo i da odvratimo svakog agresora“, poručio je Vučić.

  Novinarima se obratio i Milorad Dodik koji je rekao da impresivno izgleda prikazana sposobnost i opremljenost Vojske Srbije i policije na vežbi „Odgovor 2021“.

  Dodik je rekao da prikazana sposobnost i opremljenost srpske vojske i policije ohrabruje, jača patriotizam i svest o potrebi odbrane našeg naroda, gde god se on nalazio.

  „Uvek sam impresioniran dostignućima i umećima vojske i policije Srbije“, rekao je Dodik, preneo je Tanjug.

  Tagovi:
  Aleksandar Vučić, MUP, Srbija, vojna vežba, policija, Vojska Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga