04:23 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Naoružanje
  Preuzmite kraći link
  0 1304
  Pratite nas

  Vojska Srbije dobiće 10 novih terenaca, koja su prošla sva ispitivanja i služiće za prevoz vojnika i tereta do 1,4 tone na teškom terenu.

  Novo lako terensko vozilo proizvelo je kragujevačko preduzeće „Zastava Tervo“. Posle testiranja i pređenih desetina hiljada kilometara, po najtežim terenima i vremenskim uslovima, prvih 10 vozila spremno je za isporuku Vojsci Srbije.

  Napravljeno je u dve varijante: za transport jedinica sa devet članova posade i prevoz tereta do 1,4 tone, prenosi RTS.

  Stefan Jurić, tehnički direktor „Zastave Tervo“, ističe da su prednosti tog vozila njegova visoka prohodnost, automatski menjač i izuzetno mnogo kabinskog prostora, koji omogućava smeštaj ličnog naoružanja i opreme posade.

  Posle prototipskih ispitivanja, poboljšane su tehničke, ergonomske i estetske karakteristike vozila, što je povećalo njegovu izdržljivost.

  Sve izmene plod su rada mladih stručnjaka sektora za istraživanje i razvoj kragujevačke fabrike.

  „Koristi nezavisno vešanje koje mi integrišemo u naše vozilo. U prethodnom periodu mi smo radili na njegovoj prohodnosti i radijusima za okretanje. Na manjem terenu, može da izmanevriše i da se probije kroz teže prohodne uslove“, objašnjava Ognjen Opančina, konstruktor „Zastava Tervo“.

  Novi terenac trebalo bi da zameni čitavu flotu starih vojnih vozila u Vojsci Srbije, a u planu je i izvoz.

  „Prvenstveno na tržišta Severne Afrike i Bliskog Istoka, gde ima dosta zainteresovanih kupaca za ovaj tip vozila. U tom smislu bi se radila neka tehnička prilagođavanja, vezana za vozila za korišćenje u pustinjskim uslovima“, kaže Ilija Ljujić, v. d. direktora „Zastave Tervo“.

  Uz manje izmene, domaće vozilo za teške terenske uslove može da se koristi i u komercijalnim uslovima, za potrebe preduzeća.

  Širenje plasmana otvara vrata i za nova zapošljavanja u „Zastavi Tervo“, koja sada ima 120 radnika.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  terensko vozilo, Vojska Srbije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga