23:25 26 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 122
  Pratite nas

  Prilikom odrona zemlje u dvorištu jedne kuće u Blacu pronađeno je paleontološko nalazište i skelet mamuta star više od 10 miliona godina.

  Stručnjaci Prirodnjačkog muzeja iz Beograda Zoran Marković i Zoran Milivojević koji su posetili nalazište, kazali su da je na tom mestu otkriveno paleontološko nalazište još 1996. godine i da su tu već pronalaženi ostaci praistorijskih životinja, starih više od 10 miliona godina.

  Skulptura mamuta ispred zgrade Instituta za geokriologiju
  © Sputnik / Žuravljov V.

  Sada su pronađeni delovi butne kosti i karlice mamuta i čim vremenske prilike dozvole oni će biti izvađeni iz zemlje, kazali su stručnjaci iz Beograda i dodali da je sa lokalnom samoupravom već dogovoreno otvaranje stalne postavke nalazišta iz Blaca i okoline.

  Izvađeni manji delovi skeleta mamuta za sada su smešteni u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju, a kada se oformi postavka u Blacu oni će biti pridruženi drugim eksponatima.

  U opštini Blace nalazi se i arheološko nalazište spomenik prirode Prebreza, koje se prostire na gotovo jednom hektaru i gde su pronađeni fosilni ostaci sisara koji više ne žive na evropskom kontinentu — zebre, antilope, mastodonta kao i ptica, koji su, kako je procenjeno, stari između 10 i 16 miliona godina.

  Tagovi:
  skelet, mamut, Blace, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga