03:28 18 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Nauka
  Preuzmite kraći link
  0 640
  Pratite nas

  U zaboravljenom delu severne Evrope arheolozi proučavaju Hejbidju Pedar, mesto žrtvovanja u severnoj nenetskoj autonomnoj oblasti Rusije. Lokalno stanovništvo veruje da se na tom mestu nalazi ulaz u podzemni svet.

  Prazdnik letnego solncestoяniя v sele Okunevo
  © Sputnik / Aleksei Malgavko

  Veliki drevni hram u obliku šestougla slučajno je 1947. godine otkrio poznati geolog Georgij Černov. Dvadeset godina kasnije arheolozi su na tom mestu pronašli nakit i oružje od čelika, a entuzijasti koji se bave ezoterijom spekulišu da bi to mogao biti dom Goga i Magoga, koji se često povezuju sa proročanstvima o „kraju sveta“.

  Na lokalitetu su pronađene i keramičke figurice irvasa, a arheolozi ih povezuju sa meštanima nenetske oblasti, koji im pripisuju različite moći.

  „Zamislite hram u obliku šestougla, dugačak 13 metara, orijentisan osom sever-jug, sa zabatom, trouglastim krovom i podom pokrivenim jarkocrvenom bojom, koja je do danas zadržala svežinu. I sve to u polarnom regionu, gde nauka dovodi u pitanje sam opstanak ljudi!“, napisao je reditelj Vjačeslav Meščerjanov 1967. godine, kada je snimao na lokalitetu.

  Izveštaji iz te i 2012. godine ne pominju šestougaoni oblik nalazišta, pa se mislilo da je opis možda bio plod kreativnosti filmskog stvaraoca.

  Mesto žrtvovanja Hejbidja Pedar
  © Foto : naomuseum
  Mesto žrtvovanja Hejbidja Pedar

  Arheolozi imaju ograničeno vreme za istraživanje lokaliteta, pre nego što erozija uništi tlo. Treba da ga uporede sa drugim nalazištima u toj oblasti, na kojima su pronađeni metalni nakit i oružje iz 6. veka.

  „Glavni cilj ekspedicije 2015. je da se ispita do sada neproučavan žrtvenik“, kaže direktor Nenetskog istorijskog muzeja Ivan Kozjainov.

  Lokalno stanovništvo čuva legendu koja kaže da se, s vremena na vreme, zaleđena zemlja na lokalitetu otvara i formira ulaz u podzemnu kraljevinu Sirtja, a ljudi koji žive pod zemljom su oni koji su živeli na tom prostoru pre doseljavanja onih koji se smatraju starosedeocima.

  Nakon što je Černov otkrio to mesto, pronašao je artefakte koji datiraju iz dva različita perioda, prvog milenijuma i 13. i 14. veka. Arheolozi su kasnije u više navrata na tom mestu pronalazili oružje i oklope.

  Ritualno žrtvovanje ostalo je deo tradicije u ovoj oblasti, iako mnogo skromnije nego u prošlosti, kada su božanstvima žrtvovani irvasi.

  Poslednja arheološka ekspedicija pronašla je artefakte iz perioda od 6. do 14. veka, sa primetnom razlikom u stilu, koja počinje od 9. veka.

  Tagovi:
  rituali, arheologija, običaji, Rusija, Sibir
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga